„The Reserve”, locul în care bogații lumii își țin rezervele de aur

Facilitatea numită „The Reserve” este proiectată să depoziteze 10.000 de tone de argint, reprezentând peste o treime din producția anuală mondială, și 500 de tone de aur, echivalentul a jumătate din achizițiile de aur ale băncilor centrale în 2023.

Compania Silver Bullion Pte Ltd. a decis să construiască această facilitate, care se întinde pe 16.700 de metri pătrați și este descrisă drept una dintre cele mai mari din lume, după ce vechiul lor seif a atins capacitatea maximă. Firma susține că primește deja numeroase solicitări din partea clienților potențiali, notează Bloomberg.

„Reacţia pe care am primit-o în urma conversaţiilor a fost că avem nevoie de mai multe seifuri”, a declarat Gregor Gregersen, fondatorul firmei.

„The Reserve” reprezintă un pariu important pe viitorul deținerii de aur sub formă de lingouri, într-un context în care prețul unciei de aur a atins un nou record de peste 2.500 de dolari, iar argintul a crescut cu peste 20%.

Aprecierea aurului este alimentată de cererea pentru active sigure în perioade de instabilitate geopolitică, de achizițiile băncilor centrale și de interesul consumatorilor chinezi.

Oamenii își măresc alocările de aur în aceste timpuri

Philip Klapwijk, director la firma de consultanță Precious Metals Insights Ltd., observă că oamenii adoptă o viziune pe termen lung și își măresc alocările în aur din cauza preocupărilor legate de evoluția economică și politică globală.

Deși achiziționarea lingourilor de aur prezintă dezavantaje, precum lipsa de venituri și costurile de depozitare, aceasta elimină riscul de contrapartidă, protejând astfel investițiile în cazul insolvenței unei părți terțe.

„Investitorii, inclusiv persoanele ultra-înstărite, îşi reduc riscurile la adresa avuţiei lor. Iar aurul este unul din puţinele active care le conferă un depozit de valoare, fără riscul de contrapartidă”, spune Jeff Christian, partener la firma de investiţii CPM Group.

Pe măsură ce tot mai mulți investitori achiziționează lingouri de aur, cererea pentru soluții de stocare sigure a crescut semnificativ. Clienții preferă să își depoziteze aurul și argintul în locuri private, în afara instituțiilor financiare tradiționale, care oferă soluții precum cutii de valori.

Gregor Gregersen explică faptul că această tendință este alimentată de îngrijorările legate de faptul că majoritatea băncilor occidentale sunt supuse unor legislații străine, care ar putea fi percepute ca nefavorabile.