Se pare insa ca perceptia clientilor se schimba greu. Saptamana trecuta, ANRC a impus scaderea tarifelor de interconectare, afirmand ca pierderile cauzate companiei Romtelecom de catre aceasta masura vor fi compensate de cresterea volumului de trafic, stimulat de aceasta scadere.

Previziunea este insa, deocamdata, doar o speranta, avand in vedere ca tot dupa cifrele ANRC, traficul total inregistrat de furnizorii de servicii de telefonie fixa este in scadere usoara: 4,24 miliarde de minute, fata de 4,32 in a doua jumatate a anului trecut. Traficul generat de utilizatorii furnizorilor nou-intrati pe piata de telefonie fixa este insa in crestere, depasind cu 74%, in semestrul intai din 2005, valoarea inregistrata in ultima jumatate a anului trecut. Iar numarul de utilizatori ai furnizorilor alternativi, atat prin retelele proprii, cat si prin alte retele, s-a triplat in aceeasi perioada fata de sfarsitul anului 2004.


Romtelecom nu este singura retea de telefonie fixa care se confrunta cu efectele liberalizarii. Deutsche Telecom a anuntat ca va suprima 32.000 de locuri de munca pana in 2008, iar la T-Com, filiala de telefonie fixa IP si transmisie de date, un loc de munca din patru va fi restructurat. Motivul? Competitia tot mai acerba de pe piata.


Care mai este viitorul telefoniei fixe? “Este clar ca VoIP (voice over IP) este tehnologia viitorului si chiar operatorii traditionali incep sa recunoasca asta”, spune Dinu Malacopol de la Astral Telecom, care crede ca “aceasta tehnologie se va generaliza in urmatorii ani, concomitent cu convergenta fix-mobil pe platforma IP.” Calin Nistor vede ca evolutii urmatoare atragerea de clienti noi de catre operatorii alternativi, fiind posibila depasirea cifrei de 400.000 de clienti la sfarsitul lui 2005. “Aceasta evolutie este alimentata si de dezvoltarile in domeniul partajarii buclei locale a Romtelecom de catre operatorii alternativi, ceea ce va permite “impachetarea” de servicii, in principal voce + internet. Tarifele platite de utilizatori vor continua sa scada, ceea ce va stimula in continuare cresterea cererii.”


Potrivit lui Nistor, telefonia fixa va continua sa atace segmentul ce are aceasta nevoie: comunicarea la un punct fix. “Sigur ca acest segment va inregistra cresteri mult mai mici fata de telefonia mobila – in opinia mea insa nu putem vorbi de o saturare a acestei piete inainte de atingerea unei rate de penetrare de 40-45%, respectiv 8-10 milioane de linii (in prezent fiind circa 4,6 milioane).”


Nici Dinu Malacopol nu mai crede in simple servicii fixe: “Telefonia fixa si cea mobila converg pe o platforma IP cu “roaming” intre celule de acces broadband”, spune Malacopol, “nu cred ca in cativa ani vom putea sa vorbim de telefonie fixa sau mobila, ci de comunicatii electronice broadband disponibile pentru client oriunde.”