Predeal, Poiana Braşov, Azuga şi Borşa sunt staţiunile care îşi aşteaptă în momentul de faţă schiorii pe pârtie. În alte staţiuni, pârtiile de schi care au nevoie de un strat mai gros de zăpadă pentru a putea fi schiabile, însă există şanse ca acesta să se depună până în weekend.
În Poiană se schiază pe Bradul
Poiana Braşov este una dintre principalele destinaţii pe care o aleg amatorii sporturilor de iarnă şi, poate de aceea, preţurile sunt foarte piperate. Schiorii au aici 12 pârtii la dispoziţie, cu diferite grade de dificultate. Cele mai „bătute” sunt Lupului, şi varianta „light”, Drumul Roşu, şi pârtia Bradul. Administratorii pârtiilor ne-au anunţat că în momentul de faţă în Poiana Braşov se schiază doar pe Bradul, unde funcţionează şi teleschiul. Telecabina mică funcţiona încă de astăzi, urmând ca mâine să fie pornită şi cea mare. Pârtiile din Postăvaru nu sunt schiabile azi, nici telegondolele nefiind puse în funcţiune, iar potrivit celor de la teleferic, nu vor merge în acest weekend.
Pentru instalaţiile de transport pentru schiori din Poiană, administrate de Ana Teleferic, un abonament de o zi costă 120 de lei. O urcare cu telegondola, care nu este încă în funcţiune, valorează 8 puncte, însă nu poţi cumpăra cartele decât de la 6 şi 10 puncte în sus, care costă 18, respectiv 25 de lei. Închirierea unui echipament complet de ski pentru o zi costă 50 de lei, iar cel de snowboard – 60 de lei.
În privinţa cazării, oferte sunt din plin, însă preţurile din Poiană nu au scăzut prea mult, în ciuda crizei. Astfel, la 2 stele preţurile variază între 100 şi 140 de lei pe noapte, pentru o cameră dublă. La 3 stele, găsiţi cazare cu 160-320 de lei, în timp ce la pensiunile şi hotelurile de 4 stele, tarifele camerelor cresc de la 190 de lei până la 490 de lei pe noapte. În cele câteva structuri de cazare clasificate la 5 stele, tariful aproximativ este de 320 de lei.
Sinaia, şanse slabe pentru schi în acest weekend
În Sinaia singura pârtie practicabilă este Drumul de Vară şi funcţionează în prezent telecabina de la Cota 2000 şi telegondola. Stratul de zăpadă este încă mic, deci pentru celelalte pârtii de schi sunt şanse slabe fie schiabile în acest weekend. Există schiori care s-au aventurat pe cont propriu, dar un astfel de demers nu este recomandat, au declarat, pentru capital.ro reprezentanţi ai Primăriei Sinaia.
Pârtia Carp, din Sinaia, care coboară de la Cota 2000 la Cota 1400 este arhiplină în sezon. Dacă aceasta este destinată în special schiorilor experimentaţi, cei mai puţini pricepuţi au la dispoziţie Drumul de Vară. În Valea Dorului sunt însă cele mai spectaculoase pârtii.
Un abonament de o zi pe instalaţiile operate de Teleferic Prahova costă 110 lei în timpul săptămânii şi 130 de lei în weekend, iar pentru a închiria un echipament complet de schi sau snowboard trebuie să plătiţi 40 de lei pe zi.
În Sinaia oferte de cazare sunt berechet, însă în plin sezon, dacă pârtia e plină, este foarte probabil ca structurile de cazare să fie ocupate, indiferent de gradul de confort. Tarifele sunt ceva mai mici decât în Poiană, dar nu foarte departe. La cinci stele, preţurile ajung la 200 de lei pe noapte pentru o cameră dublă, în timp ce la 4 stele găsiţi cazare cu 190-340 de lei. Unităţile de 3 stele au tarife care variază între 110 şi 230 de lei, iar cele de 2 au oferte de 70-100 de lei pe noapte.
Clăbucet se deschide oficial sâmbătă
Spre deosebire de alte pârtii de schi de pe Valea Prahovei, cea din Predeal se va deschide oficial sâmbătă, iar după cum au precizat, pentru capital.ro, reprezentanţi ai primăriei, pregătirile pentru schi au fost începute chiar în urmă cu o săptămână. În momentul de faţă, se poate schia doar pe Clăbucet, la bază, unde au fost puse în funcţiune tunurile de zăpadă.
Staţiunea Predeal este vizitată de schiori pentru pârtiile largi şi însorite, iar cea mai aglomerată în sezon este pârtia Clăbucet, care are un grad mediu de dificultate şi o lungime totală de 2.100 de metri. Închirierea unui echipament complet costă în jur de 45 de lei, iar abonamentul pentru o zi la teleferic costă în jur de 130 de lei.
În ceea ce priveşte cazarea, în unităţile de 4 stele preţurile variază între 120-210 lei pe noapte, pentru o noapte, în timp ce la pensiunile şi hotelurile clasificate la 3 stele tarifele oscilează foarte mult, de la 80 până la 200 de lei. La 2 stele, ofertele sunt între 70 şi 120 de lei.
În Azuga, doar pe Cazacu la bază
O altă destinaţie tradiţională de schi în România este Azuga, cele mai cunoscute partii de schi fiind Sorica şi Cazacu. Sorica are o lungime de 2.100 de metri, din care o porţiune de 800 de metri este dotată cu nocturnă şi tunuri de zăpadă artificială.
Astăzi se schia doar pe Cazacu la bază, pe porţiunea de 300 de metri unde au funcţionat tunurile de zăpadă şi mergea numai teleschiul de jos. Autorităţile aşteapă şi ele ninsoarea care momentan nu este suficientă, dar sunt optimişti. Speră ca până mâine să poată da drumul pe ambele pârtii. Preţul la teleferic este menţinut deocamdată la nivelul de anul trecut, o urcare fiind 15 lei. Ca să închiriezi un echipament de schi complet trebuie să laşi la centru 40 de lei.
La hotelurile şi pensiunile de 2 stele, tarifele la cazare sunt de la 80 până la 150 de lei pe noapte pentru o cameră dublă, la 3 stele – de la 100 la 250 de lei, iar la 4 stele de la 160 la 300 de lei.
Pe Kalinderu se va schia de joi
Astăzi, pârtia Kalinderu din Buşteni nu era schiabilă. În prezent se lucrează la pârtia de schi, cu tunurile de zăpadă şi maşinile de bătut, iar, potrivit administratorilor pârtiei, abia joi se va inaugura Kalinderu pentru schi, telescaunul urmând să funcţioneze de mâine. Tariful pentru o urcare cu telescaunul este de 8 lei, iar pentru închirierea echipamentului de schi trebuie să plătiţi în jur de 30 de lei.
Tarifele la cazare pentru structurile de 4 stele variază de la 100 la 330 de lei pe noapte pentru o cameră dublă. Într-o unitate de 3 stele cazarea costă între 80 şi 170 de lei, iar la 2 stele găsiţi la preţuri de 60-100 de lei.
În Cavnic se schiază doar „neoficial”
Nici la Cavnic, staţiune din judeţul Maramureş nu se schiază „oficial”, nefiind în funcţiune nici teleschiul. Există posibilitatea ca în weekend să se poată schia, însă depinde de starea vremii pentru că zăpada nu este încă suficientă. În momentul de faţă, se lucrează în continuare cu tunurile de zăpadă, pentru că nu a mai nins.
În Cavnic, localitate situată 30 de kilometri de Baia Mare, schiorii au pârtiile Roata, cu o lungime cumulată de 6 kilometri, iar începând cu acestă iarnă, pârtia Roata 1 are instalaţie de nocturnă funcţională.
Pentru închirieri de echipament complet de schi în Cavnic, turiştii trebuie să scoată din buzunare între 40 şi 60 de lei, în funcţie de modelul schiurilor, iar plăcile cu boots sunt 50 de lei pe zi. La teleferic, un abonament pe o zi întreagă costă 85 de lei, iar 12 urcări sunt 35 de lei.
Cel mai aproape de pârtie este Hotel SuperSki, de 3 stele, situat chiar la bază, unde tariful unei camere duble pentru o noapte este de 190 de lei, cu mic-dejunul inclus. Pentru şederi mai low-cost, în imediata apropiere a pârtiei se află Cabana Brazi, de 2 margarete, unde un loc în cameră dublă costă 50 de lei.
Ninge în continuare în Borşa
Tot în judeţul Maramureş este şi staţiunea Borşa, o altă destinaţie de schi populară din Nordul ţării. Aici stratul de zăpadă este încă subţire, însă ninge în continuare şi prognoza indică precipitaţii şi în zilele următoare, motiv pentru care este foarte posibil ca în acest weekend să se dea drumul la telescaun şi să se schieze.
Pârtiile sunt situate la 1.200-1.500 m altitudine. Există şi o trambulină de sărituri cu schiurile, de 50 m înălţime. Un dezavantaj este că faptul că nu există nocturnă şi că sezonul de schi nu a fost deschis oficial.
Preţul unei urcări cu telescaunul este de 8 lei, abonamentul de o zi, valabil şi pe telescaun şi pe teleschi costă 75 de lei. Închirierea echipamentului complet este 30 de lei pe zi.
În apropierea pârtiei găsiţi cazare la Pensiunea Maria, unde o cameră dublă are tariful de 90 de lei pe zi, iar la Pensiunea Roberto , aflată la 5 minute de pârtie, o noapte costă 80 de lei. La Hotel Cerbul, de 2 stele, preţul este de 110 lei pe zi.