Plaja Patara, Turcia. Din statiunea Kalkan (situata in apropiere de Antalya) puteti lua un microbuz, iar pe soseaua N-400 gasiti cateva puncte de acces spre plaja.
Este destul de greu sa tii ascunsa o plaja care se intinde pe 11 mile, insa legile stricte care protejeaza siturile arheologice din zona au facut ca plaja din Patara sa fie parasita tot anul. Aici nu exista nici umbrelute pentru soare si nici magazine, asa ca trebuie sa veniti bine pregatiti.

Plaja Achai, Paxos, Grecia. Drumul spre plaja este dificil de gasit – cel mai usor este sa inchiriati o barca cu motor din portul Loggos sau sa mergeti in insula Corfu si sa intrebati – dar odata ce ajungeti acolo, nu veti mai putea pleca. Plaja este inconjurata de stanci si pesteri, in care grecii obisnuiau sa ascunda provizii in timpul ocupatiei italiene din al doilea razboi mondial.

Plaja Cala Estreta, Costa Brava, Spania. De-a lungul coastei Cataluniei se afla nenumarate golfulete, neatinse de turismul in masa, iar Cala Estreta este unul din ele. La mijlocul verii, localnicii vin aici la picnic, dar in extrasezon zona este foarte linistita, mai ales ca pe Costa Brava sezonul se inchide mai repede decat in statiunile amplasate mai spre sudul Spaniei. Pentru a ajunge acolo, in dreptul Campingului Benelux, iesiti de pe drumul Girona-Palamos si urmati indicatoarele spre Platja del Castell.

Plaja St. Restitude, Corsica, FranTa. Se spune ca in ultimele sale zile pe insula St. Elena, Napoleon a vorbit neincetat despre locul in care s-a nascut, Corsica. Mica plaja se afla la 10 minute de mers cu masina spre nord din oraselul Calvi, o populara statiune genoveza. Cu exceptia week-end-urilor si a varfurilor de sezon, locul este extrem de linistit.

Plaja Stavros, Creta, Grecia. Toata lumea si-l aminteste pe Anthony Quinn, dansand pe plaja, in filmul Zorba Grecul. Ei bine, plaja Stavros este locul unde au fost turnate secventele respective. Laguna aproape circulara este ascunsa de mare, iar in unele locuri stratul de nisip este atat de gros, incat picioarele intra pana la glezne. Plaja este situata in varful peninsulei Akrotiri, langa localitatea Hania din partea de vest, mai putin vizitata, a insulei Creta.

Plaja Testoaselor, Cipru. Nordul Ciprului este una din zonele protejate de „beneficiile” turismului in masa. Mergeti pe drumul care pleaca din estul portului Kirenya pana cand vedeti un semn pe care scrie „Proiectul testoaselor”, iar de acolo ajungeti la o mica parcare situata intre doua arcuri de plaja.
Din iunie pana in septembrie, nenumarate broaste testoase vin aici sa-si depuna ouale in nisip. Coordonatorii proiectului va vor explica bucurosi cum ajungeti la portiunile libere de plaja.    
Traducere Si adaptare dupa „The Times Weekend”

Oferte de sejur ale agentiilor de turism
Agentia Eximtur (Cluj-Napoca), Cipru
1. Limassol, Mediterranean Beach Hotel**** – 54 USD/pers./zi cazare in camera dubla, cu vedere in interior si mic dejun, perioada 26.04-13.05, 01.07-31.08; 47 USD/pers./zi in perioada 01.09-20.10. Pentru camera cu vedere spre mare se plateste supliment de 24 USD/zi. Copiii intre 2-12 ani care stau in camera cu parintii au reducere 100%.
2. Larnaka, Palm Beach Hotel **** – 41 USD/pers. zi in perioada 01.05-19.07, 21.10-31.10 si 51 USD/pers.zi in perioada 20.07-20.10, cazare in camera dubla, cu vedere in interior si mic dejun. Pentru camera cu vedere spre mare se plateste supliment de 8 USD/zi. Bilete de avion: Budapesta-Larnaka: 221 USD + 25 USD (taxe de aeroport), Bucuresti-Larnaka: 400 USD + 25 USD (taxe de aeroport) – curse Tarom.
Agentia CMB Travel, Spania
Costa Brava, Callela, Hotel Amaika**** – 60USD/pers./zi cazare in camera dubla cu demipensiune in perioada 07.07-27.07.
Agentia IDM Tour, Corsica
Algajola, Moriani, Calvi, Ghisonaccia – de la 58 DM/pers./zi cazare in camera dubla cu mic dejun; 68 DM/zi apartament de 6 persoane.
Agentia Paralela 45, Spania
1. Costa Brava, Lloret del Mar, Hotel Don Juan *** – 520 USD/pers., cazare 7 nopti cu demipensiune, bilet de avion Bucuresti-Barcelona si retur in perioada 11.06 -18.06, 03.09-24.09. Supliment pensiune completa/pers./ saptamana: 10 USD. Taxa de viza (650.000 lei) nu este inclusa in pret.
Agentia Marshal Turism, Grecia
Creta, Hotel Kosta Mare*** – 575 USD/pers./ sejur de 7 nopti cu demipensiune (mic dejun si cina), bilet de avion Bucuresti-Heraklion-Bucuresti (cursa Olympic Airways), transfer aeroport-hotel-aeroport.
Agentia Visit, Grecia
Insula Corfu, Hotel Eliana Elpro*** – 35 USD/zi camera dubla cu mic dejun in perioada iulie-august.
Agentia CMB Travel, Turcia
Antalya, Hotel Olivia**** – 203 USD pers.//sejur 7 nopti cazare in camera dubla si demipensiune in perioada 10.06-08.07.
Agentia Day&Night, Turcia
Antalya, Hotel Sealife**** – 496 USD/pers./sejur 7 nopti cazare in camera dubla cu demipensiune si bilet de avion (charter Bucuresti-Antalya si retur). Plecari: 20.06, 27.06, 04.07.