Bancile recapitalizate de catre planul Paulson dau raspunsuri destul de confuze atunci cand vine vorba de banii pe care i-au primit de la statul american.
Agentia de presa AP a interogat 21 de banci care au primit cel putin cate 1 miliard de dolari din cei 700 de miliarde disponibili ai planului Paulson. Bancile au fost intrebate cat au cheltuit din suma primita si care este scopul pentru care au cheltuit acesti bani.
Thomas Kelly, purtator de cuvant al JP Morgan Chase, banca ce a primit 25 de miliarde de dolari a precizat intr-un articol preluat de presa internationala ca banca de afaceri refuza sa comunice orice informatie legata de acest subiect.
Mai mult, nicio banca din cele 21 nu a dat raspunsuri clare in ceea ce priveste acest subiect.
„Nu putem sa urmarim fiecare dolar”, se justifica Barry Koling, purtator de cuvant al SunTrust Banks, banca ce a pirmit 3,5 miliarde de dolari.
In noiembrie, parlamentarii din Congresul American au cerut bancilor sa imprumute bani de la stat, fara sa-i pastreze, sa-i dea sub forma de prime membrilor din conducere sau sa cumpere alte banci. Insa, nu a fost realizata nicio procedura de verificare a modului in care acesti bani sunt utilizati si nu a fost prezentata nicio sanctiune in cazul in care nu sunt respectate recomandarile congresului.
Asadar, deocamdata, nu se stie unde ajung in final, banii pusi la dispozitie de planul Paulson.
Toate bancile interogate, inclusiv Citibank si Bank of america, doi dintre cei mai mari beneficiari, au raspuns in termeni generali ca sumele primite le vor ajuta sa-si consolideze conturile si sa acorde imprumuturi.
„Preferam sa nu descoperim acest lucru”, spune Kevin Heine, vice-presedinte al Marshall & Ilsley, referitor la banii pe care banca i-a primit de curand.
In plus, Bob Denham, purtator de cuvant al BB&T arata ca suma primita de la statul american nu constituie un cont separat la banca pe care o reprezinta, ci au fost pusi la un loc cu banii pe care-i poseda institutia financiara.
Sursa: AP, 20min.ch