Seria 2009 de bancnote de 100$ este mult mai scumpă de tipărit decât ultima ei versiune – 12,7 cenți pe bancnotă față de 7,8 cenți în varianta veche –, dar este proiectată să fie mult mai greu de contrafăcut și ușor de verificat.
Noile bancnote încă îl au pe Benjamin Franklin pe față și Independence Hall pe verso, împreună cu mai multe ilustrații color și text ascuns, precum și cu pictografii care se văd doar în anumite condiții.
Dacă acum pare o perioadă ciudată să începi să tiparești bani, mult mai scump, fiți siguri că bancnotele de 100$ joacă un rol esențial în economia SUA. Chiar dacă este puțin probabi ca cei mai mulți americani să folosească noua bancnotă cu regularitate, suta de dolari este de departe cea mai răspândită bancnotă dintre toate cele tipărite de Statele Unite.
La sfârșitul lui 2012, existau 863 miliarde dolari în bancnote de 100$ peste tot în lume, ceea ce reprezenta peste trei sferturi din valoarea banilor tipariți de SUA. Deși sutele de dolari sunt cele mai contrafăcute bancnote, importanța acestora în economie a crescut semnificativ în ultimii 20 de ani.
Din 1992 și până în 2012, cota de PIB al SUA contabilizată în bancnote de 100$ s-a dublat, spune Bill Adams, senior economist al PNC Financial. Astăzi, sutele de solari reprezintă aproape 6% din PIB-ul SUA.
Cea mai mare parte din acești bani probabil nu se află în Statele Unite. În 2010, Ben Bernanke spunea că până la două treimi din toate bancnotele de 100$ circulă în afara SUA.
Sutele au de obicei o durată de viață mai lungă decât alte bancnote, deoarece sunt folosite cu o frecvență mai mică. O bancnotă de 100$ se află în circulație pe medie circa 15 ani, potrivit Fed.
Noua bancnotă a fost lansată un pic cam târziu. Trebuia să ajungă în circulație în februarie 2011, dar unele probleme de producție au cauzat întârzieri.
Ca o coincidență nefericită, varianta anterioară a bancnotei de 100$ a fost lansată pe 25 martie 1996, la 80 de zile distanță de ultima intrare în incapacitate de plată a guvernului.