Numărul pârtiilor prezente în stațiunile montane din România a tot crescut, în ultimii ani, cu atât mai mult cu cât schiori români, recunoscuți internațional, au început să se implice activ în promovarea acestui sport. Astăzi, în oferta românească intră mai bine de 150 de pârtii din 25 de staţiuni. Chiar și așa, România mai are de lucrat la capitolul ”proiecte”, cât și la promovare.

”Avem o ţară cu un lanţ muntos extraordinar care poate fi valorificat din punct de vedere turistic. Românii împătimiţi de sporturile de iarnă își pot petrece vacanţele în ţară, iar străinii pot veni în țara noastră să cheltuiască mai mulţi bani”, a declarat noul ministru al Turismului Bogdan Trif.

De pildă, deși sportivii români care schiază la nivelul unor profesioniști nu sunt foarte numeroși, acest sport a prins mult în rândul amatorilor. Doar în 2017, datorită investiţiilor realizate, instalațiile din Poiana Brașov au întregistrat peste 2,3 milioane de urcări. De altfel, această stațiune a beneficiat (în perioada 2011-2012) de un program guvernamental de dezvoltare a infrastructurii de schi pe direcțiile de extindere a arealului de circa 80 de hectare, cu o lungime cumulată a pârtiilor de 24 de kilometri, acoperiți integral de zăpadă artificială. Cu alte cuvinte, s-au cheltuit 25 de milioane de euro în lucrările de modernizare și extindere, din fonduri europene și de la Primăria Municipiului Brașov. Aici, un  abonament de o zi costă 145 de lei pentru adulţi şi 80 de lei pentru copii. Cât despre închirierea de echipamente, suma ajunge la câteva sute de lei, în funcţie de calitatea acestora.

Mai mult, capacitatea hotelieră din Poiana Brașov este de 4.000 de locuri. Roxana Cojocea, președintele Asociației de Turism Poiana Brașov, spune că 15-20% din totalul turiștilor care ajung aici sunt străini. Iar în afara părtiilor, există și alte puncte de atracție, cum este Centrul de Agrement și Divertisment, în care s-au investit 31 milioane de lei, lansat în sezonul din iarna trecută și dedicat mai ales celor care nu practică sporturile de iarnă.

Și alte stațiuni

În afară de Poiana Brașov, pe harta turiștilor împătimiți de sport este bifată destul de des și Rânca – stațiunea cu cel mai longeviv sezon de schi. Aceasta este situată la aproximativ 1.600 m altitudine, pe versantul sudic al Munților Parâng. Are un potențial excelent pentru sporturile de iarnă deoarece în Parâng ninge din luna septembrie, iar zăpada se menține până în luna mai, potrivit datelor HotelGuru.ro.

 

Și stațiunea Straja (Munții Vâlcan) din județul Hunedoara atrage, anual, foarte mulți turiști. Aflată la o altitudine de 1.445 m, la aproape 8 km de Lupeni (Valea Jiului), aiici pot fi găsite 12 pârtii de schi amenajate (domeniul schiabil ajunge la 26 km), fiecare echipată cu instalații de transport pe cablu. Cinci dintre ele au nocturnă, astfel se poate schia în orice moment al zilei. Cea mai lungă pârtie are 8,1 km.

Un alt loc ideal pentru cei care schiază este staţiunea Arieseni din judeţul Alba, unde turiștii se îngrămâdesc mai ales în weekend, un avantaj fiind reprezentat și de tarifele practicate. Mai bine spus, pentru o urcare cu teleschiul, în funcţie de pârtia aleasă, acestea pornesc de la 2,5 lei şi ajung la 3 lei pentru copii, în timp ce adulții plătesc între 6 şi 10 lei. De asemenea, închirierea unui echipamnet sportiv complet, pe zi, costă 35 de lei pe zi, reiese din datele publicate pe arieseni.info.

”Cred că putem mult mai mult. În Munţii Făgăraş, vorbim de peste 150 de kilometri de pârtii în care stratul de zăpadă rezistă peste 200 de zile pe an. Majoritatea împătimiţilor de sporturi de iarnă pleacă afară în staţiuni din Austria, Elveţia, Germania, Franţa, staţiuni consacrate. Trebuie să le facem concurenţă, astfel încât nu doar să creăm posibilitatea românilor să îşi petreacă vacanţele în România, dar şi să aducem un aflux mare de străini în România”, a mai declarat Bogdan Trif.

FIS Children Trophy. În data de 23-24 februarie, una dintre cele mai importante competiţii internaţionale de schi, FIS Children Trophy, va avea loc pe pârtia Subteleferic,  din Poiana Brașov, cu aprobarea Federaţiei Internaţionale de Schi (FIS). Locul unde se desfășoară această competiție nu a fost ales la întâmplare, ci datorită notorietăţii pârtiilor și experienţei dobândite cu ocazia organizării probelor de schi alpin din cadrul FOTE 2013 (Festivalul Olimpic de Tineret European). Un  alt  motiv  a fost și dotarea  domeniului  schiabil  cu instalaţia complet automatizată pentru fabricat zăpadă artificială compusă din 29 tunuri şi 120 de lănci.