La o aruncătură de băț de Finlanda
Situată la 30 de km de Finlanda, în republica Karelia, din nord-vestul Rusiei, presupusa reședință a președintelui Vladimir Putin este compusă din „trei case în stil modern pe malul golfului Marjalahti, două heliporturi, mai multe cheiuri pentru iahturi, o păstrăvărie și o fermă cu vaci pentru carne de vită”.
Imaginile proprietății, surprinse cu drona pe o suprafață de aproximativ un kilometru pătrat, dezvăluie, de asemenea, o cascadă, despre care site-ul de investigații Dossier Center spune că a fost „furată” din Parcul Național Ladoga Skerries, scrie Moscow Times.
Jurnaliștii nu au spus cum au reușit să surprindă imaginile aeriene, menționând doar că au reușit să ocolească camerele de supraveghere, ofițerii de informații și să blocheze semnalului dronei.
Semne ale unui sistem antiaerian
Un terasament în formă de pătrat, care se pare că a apărut pe terenul reședinței Karelia în urmă cu doi ani, împreună cu marcaje ale vehiculelor vizibile pe iarbă, ar putea indica semne ale ceea ce site-ul citat descrie drept un sistem antiaerian.
Locuitorii din zonă spun că Putin vizitează proprietatea cel puțin o dată pe an, potrivit sursei citate.
Se spune că apropiați ai liderului rus ar fi ordonat construcția reședinței secrete, care a început cu mai bine de zece ani în urmă.
Reședința face parte din rețeaua de companii ale omului de afaceri Iuri Kovalciuc
Reședința face parte din „rețeaua de companii ale omului de afaceri Iuri Kovalciuc, care se ocupă de activitățile de agrement ale președintelui și este responsabilă pentru toate proprietățile sale imobiliare”, susține site-ul.
Un hotel din apropiere este deținut de Kovalciuc, iar o reședință învecinată este deținută de fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, afirmă Dossier Center.
Putin pleacă din țară?
Președintele rus Vladimir Putin intenționează să viziteze Turcia în luna februarie. Este pentru prima dată când liderul rus va intra într-un stat membru NATO de când a izbucnit războiul împotriva Ucrainei în februarie 2022. O dată exactă a acestei vizite nu a fost, încă, anunțată, transmite DPA.
„Da, se organizează o vizită”, a declarat luni Iuri Ușakov, consilierul pentru afaceri externe al lui Putin la Kremlin, pentru agenția de presă Interfax.
Războiul din Ucraina va fi un subiect important al discuțiilor, la care va participa, cel mai probabil, și președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Vizitele internaționale ale lui Vladimir Putin au fost reduse după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele său, în martie 2023. Acesta îl vizează pe liderul de la Kremlin și presupusul său rol în deportările copiilor ucraineni. Turcia nu este parte a Statutului de la Roma al CPI, ceea ce înseamnă că nu are obligația de a-l reține pe Putin.
Nu este pentru prima dată când Turcia se poziționează ca mediator între Kiev și Moscova. Ankara a jucat un rol crucial în medierea acordului privind cerealele ucrainene. Acesta a permis reluarea comerțului maritim din porturile ucrainene în iulie 2022.
Erdogan a vizitat Rusia în septembrie 2023 și s-a întâlnit cu Putin pentru a discuta despre acordul privind cerealele și alte probleme.
Războiul din Ucraina va fi, cel mai probabil, în centrul discuțiilor
Ușakov a declarat pentru TASS că cei doi lideri vor discuta despre Ucraina în cadrul viitoarelor discuții. Se va vorbi inclusiv despre un potențial acord de pace, dar nu a intrat în mai multe detalii, transmite The Kyiv Independent.
Cu excepția discuțiilor eșuate din primăvara anului 2022, nu au existat negocieri de pace directe între Ucraina și Rusia. Kievul a declarat categoric că o retragere completă a Rusiei este o condiție pentru orice discuții.