“Această revalorizare ar putea să nu dureze mult. Băsescu a supravieţuit numai pentru că mai puţin de jumătate din electorat s-a prezentat la urne. Votul nu va reuşi să îngroape o tot mai intensă confruntare politică ce a stârnit temeri pe plan internaţional cu privire la respectarea statului de drept şi leul s-ar putea întoarce la noi minime istorice.”, arată Financial Times.
Să ai un şef al guvernului şi un şef al statului care sar fiecare la gâtul celuilalt nu este niciodată un semn bun, scrie Jonathan Wheatley. Băsescu este mai mult o figură simbolică şi exercită o putere limitată, continuă el. Pentru că şi-a depăşit atribuţiile prin implicarea în anul 2010 în elaborarea programului de austeritate şi în deciziile de politică economică, Parlamentul a votat suspendarea sa pe data de 6 iulie, în urma solicitării lui Victor Ponta.
Dar ceea ce a ridicat cu adevărat miza a fost valul de nemulţumire populară în faţa măsurilor de austeritate menite să reducă deficitul bugetar. Investitorii au temeri legate de Ponta, întrucât el este un lider al mişcării antiausteritate şi pentru că, potrivit criticilor săi, acţiunea sa împotriva lui Băsescu este o încercare de a prelua puterea încălcând Constituţia, se mai scrie în articol, menţionând că SUA, UE, Consiliul Europei şi organizaţii precum Freedom House şi Comitetul Helsinki au fost neobişnuit de rapide în a-şi exprima îngrijorarea.
Leul s-a devalorizat masiv faţă de principalele valute după ce Parlamentul a votat suspendarea preşedintelui, ajungând săptămâna trecută la un minim istoric. William Jackson, analist la Capital Economics, a avertizat că înrăutăţirea situaţiei politice din România ar putea pune în pericol acordul stand-by cu FMI, şi indiferent care va fi deznodământul, aceasta ar putea influenţa pieţele financiare ‘provocând probabil scăderea leului la noi minime istorice faţă de euro’.
Incertitudinea este ultimul lucru de care România are nevoie, mai ales că, aşa cum subliniază Jackson, este una dintre cele mai expuse ţări din estul Europei în cazul unei destrămări a zonei euro. Trebuie să ne aşteptăm în continuare la multă volatilitate, concluzionează autorul articolulu