Unde se poate duce cursul euro după alegeri

Incertitudinea cu privire la componenţa viitorului guvern, ca urmare a tensiunilor existente între preşedinte şi USL, vor determina nefavorabile evoluţiei leului, potrivit unei analize a X-Trade Brokers. Vezi ce scenarii avansează cea mai mare casă de brokeraj pe pieţele financiare din Europa Centrală şi de Est şi de la ce nivel al cursului BNR ar putea interveni direct să apere leul.

Pieţele valutare din Europa Centrală şi de Est sunt, de obicei, preocupate de „scorul democraţiei” ţării după alegeri şi mai puţin de detaliile specifice ale programelor electorale, spune Claudiu Cazacu, analistul-şef al XTB România. Potrivit lui, acest lucru explică volatilitatea ridicată a leului în perioada verii acestui an, după suspendarea preşedintelui, care a atras declaraţii severe ale unor oficiali europeni referitor la situaţia creată.
Alegerile din Polonia nu au influenţat pieţele, întrucât nu a existat o schimbarea perceptibilă semnificativă în scorul democraţiei. În Ungaria, pe de altă parte, rata de schimb EUR/HUF a fluctuat puternic atunci când acţiunile guvernului ungar au avut un ecou negativ în Vest, iar negocierile cu FMI erau la fel de volatile ca un roller-coaster. România s-a confruntat cu volatilitate în vara acestui an şi, în funcţie de rezultatele alegerilor, situaţia s-ar putea repeta, e de părere Cazacu.
Banca Naţională va domoli volatilitatea
Deşi este improbabil să se opună vreunei tendinţe, este foarte posibil ca Banca Naţională să se lupte cu volatilitatea. BNR a făcut acest lucru în trecut şi, deşi rezervele sale se împuţinează (ca urmare a rambursărilor efectuate către FMI), „arsenalul” său rămâne considerabil, ceea ce o face cel mai puternic actor de pe piaţă.
De asemenea, BNR a redescoperit recent că managementul lichidităţii este un instrument puternic de influenţare a ratelor de dobândă şi, implicit, a monedei, şi ar putea fi pregătită să facă acelaşi lucru în cazul oricărui „atac” împotriva leului. BNR ar putea să apere activ leul dacă rata de schimb creşte aproape de maximele record (în jur de 4,65). 
Date fiind informaţiile macroeconomice recente şi factorii de risc estimaţi, locali şi globali, inclusiv cei care derivă din cel mai probabil scenariu politic post-alegeri, pe termen mediu cursul de schimb RON/EUR este posibil să se deprecieze, arată Cazacu. Totuşi, această tendinţă ar putea fi contracarată de Banca Naţională, cu o intervenţie semnificativă mai probabilă în apropierea nivelului record atins anterior, de 4,65 euro/leu. Pentru următoarele luni după acest episod, însă, am putea asista la o apreciere graduală a ratei de schimb.

BVB, sensibilă la instabilitatea politică
Bursa locală de valori depinde în mare parte de fluxurile străine de capital şi de investitorii instituţionali locali. Atât USL cât şi ARD au promis să dezvolte BVB, dar printre investitori există un sentiment de neîncredere, creat după repetatele amânări ale noilor listări la bursă.
Ceea ce contează este abilitatea de a repune economia locală pe o cale stabilă şi existenţa unui focus clar asupra economiei, cu cât mai puţine disensiuni. Dacă s-ar putea putea obţine acest lucru, pieţele şi-ar putea începe tradiţionala apreciere de iarnă (dacă există condiţii favorabile în Europa şi SUA). Analiza fundamentală arată că există câteva titluri cu o lichiditate foarte ridicată pe bursa românească. Ele ar putea deveni, totuşi, mai atractive (preţurile intrând în declin), dacă neînţelegerile determină o nouă rundă de instabilitate politică. 
Cu greu poate fi realizată o comparaţie între alegerile prezidenţiale din SUA de anul acesta, din cauza diferenţelor majore între economiile şi bursele de valori ale celor două ţări. Totuşi, o lecţie poate fi  învăţată, şi anume aceea că prima reacţie după rezultate are legătură cu percepţia asupra principalelor preocupări.
În SUA, acestea se refereau la viziunea partidului câştigător asupra politicii fiscale şi a celei monetare. În România, principalele preocupări vizează abilitatea de a stimula iniţiativa privată, de a dezvolta infrastructura şi de a reduce risipa fondurlor publice. Iar pe termen scurt, percepţia este influenţată de aşteptările privind acel rezultat politic care va reuşi să evite indecizia. Incertitudinea este cea care poate determina investitorii să intre, în cel mai bun caz, într-o stare de aşteptare, dacă nu chiar să îşi diminueze poziţiile.