O clinică din oraşul Sankt Petersburg, deţinută de oameni cu legături cu preşedintele Vladimir Putin, este suspectată că a tratat în secret mercenari care au fost răniţi în misiunii desfăşurate în afara Rusiei. Potrivit unor dezvăluiri de presă, aceştia primeau tratament în mod clandestin, încălcându-se legile care stabilesc condiţiile de înregistrare a cazurilor medicale.
Potrivit unei ample investigaţii a jurnaliştilor de la Reuters, „pacienţii” erau combatanţi în zone de conflict precum Libia sau Siria. Conform legislaţiei ruseşti, toate unităţile sanitare sunt obligate să raporteze răniţii care au participat la confruntări armate, iar cetățeni nu au voie să se implice în conflicte în calitate de mercenari.
Pentru a demonstra existenţa clinicii clandestine, Reuters citează mărturiile a trei surse cu legături în rândul contractanților militari privați, dar şi declaraţia unui angajat al clinicii. Potrivit evidențelor de la registrul comerțului, clinica Sogaz International Medical Centre a fost înfiinţată în 2010 şi aparţine unei companii de asigurări AO Sogaz, condusă de oficiali de rang înalt de la Kremlinului și de rude ale lui Vladimir Putin.
Sogaz International Medical Centre
Contactat telefonic de Reuters, Baranov aproape că i-a amenințat pe jurnaliști: „Uitați de clinicile noastre, acesta este sfatul meu pentru dumneavoastră”. Rugat să exprime poziția Administrației Prezidențiale pe marginea acestui subiect, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat: „Nu deținem informații”. Similar, nici poliţia nu a făcut nici un comentariu legat de cazurile tratate la clinică.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și fiica lui Vladimir Putin au refuzat să comenteze subiectul, despre care jurnaliştii nu au dovezi că ar fi implicată în tratarea militarilor plătiţi de contractori, cum ar fi Grupul Wagner, format din foşti agenţi ai serviciilor secrete. Această firmă de mercenariat se pare că operează în Orientul Mijlociu fiind controlată de oligarhul Evgheni Prigojin, cunoscut ca şi „bucătarul lui Putin”.
Potrivit unor diplomaţi, mareşalul Haftar, susţinut de Egipt şi Emiratele Arabe Unite (EAU) în Libia, ar fi primit sprijinul mercenarilor ruşi recent în lupta împotriva guvernului de la Tripoli. Întrebat de un journalist la conferința sa anuală de presă ce poate spune despre prezența mercenarilor ruși în Libia, preşedintele Vladimir Putin a replicat: „Crezi tot ce scrie presa occidentală? Chiar crezi orice?”.
Reuters precizează că fondatorul grupului Wagner, Dmitri Utkin, nu a putut fi contactat pentru a comenta acest informaţii. Un fost luptător angajat de grupul Wagner care a trecut prin clinică l-a identificat pe Kuznețov într-o poză, precizând că acesta este comandantul unei unități de asalt a grupului de mercenari și că a fost rănit în timpul unei operațiuni în Libia.
Clinica Sogaz oferă servicii luptătorilor Wagner din 2016, potrivit declaraţiei unui fost mercenar rănit în Siria. Mama unui alt luptător a spus că fiul ei, rănit tot în Siria, a primit și el tratament în clinia Sogaz, adăugând că serviciile medicale au costat 10.000 de dolari, potrivit documentelor clinicii. În ambele cazuri, tratamentele au fost gratuite. De asemenea, unitatea sanitară privată oferă asigurări de sănătate personalului armatei ruse și membrilor Gărzii Naționale, potrivit unei baze de date oficiale a guvernului privind contractele de stat.