Grupul ţărilor BRIC, adică Brazilia, India, Rusia şi China adună în rezervele lor internaţionale, constând în principal în dolari şi euro, aproape 5.000 de miliarde de dolari însemnând aproximativ 37% din rezervele valutare ale tuturor celor 96 de state care contează în lume
Statele Unite ale Americii, Marea Britanie sau ţările membre ale zonei euro în frunte cu giganţii francezi sau germani pot fi trecute la categoria „alţii” atunci când vine vorba despre rezervele valutare pe care le deţin. Nici măcar Japonia, care ani la rândul a dominat topul, nu se mai află pe primul loc. Iar într-o lume în care lipsa de lichidităţi este din ce în ce mai acută, rezervele contează din ce în ce mai mult.
China avea la jumătatea acestui an rezerve valutare de peste 3.200 de miliarde de dolari, constituite în mare parte în monedă americană şi reprezentând aproximativ 27% din totalul rezervelor internaţionale, potrivit datelor Fondului Monetar Internaţional. Rusia, o altă membră a grupului BRIC, ocupă locul al patrulea cu peste 517 miliarde de dolari sau 4,3% din totalul celor 12.100 de miliarde de dolari care se află în vistieriile băncilor centrale ale celor 96 de ţări luate în calcul de FMI.
Al treilea membru BRIC, Brazilia, are rezerve de 350 de miliarde de dolari sau 3% din total în timp ce India deţine 2,6% din rezervele lumii sau 312 miliarde de dolari. În total, cele patru ţări adună aproximativ 37% din rezervele lumii. Prin comparaţie, toate cele 17 state din zona euro au rezerve de doar 886 de miliarde de dolari sau 7,3% din total. SUA ocupă locul 16 cu 142 de miliarde de dolari în timp ce Marea Britanie se plasează pe locul 20 cu 114 miliarde. România se afla în iunie 2011 pe un onorabil loc 30 cu rezerve de aproximativ 54 de miliarde de dolari.