„Când se vor întoarce din vacanţă, românii vor găsi dobânzile ajustate”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR la sfârşitul lui iulie, în cadrul unui seminar organizat de Mediafax.
Luna concediilor, august, a trecut de mult. Însă dobânzile se încăpăţânează să rămâna la niveluri ridicate. Şi asta în ciuda celor patru reduceri ale dobâzii de politică monetară practicate de BNR din iulie şi până acum, de la 10,25% la 8,5%.
Şi este puţin probabil ca viitorul apropiat să ne rezerve surprize din partea bănii centrale. Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului băncii centrale, Mugur Isărescu a declarat că BNR va continua să reducă dobânda de politică monetară, cu un ritm similar celui de până în prezent, nefiind posibilă o accelerare a acestuia în condiţiile actuale, potrivit Mediafax.
Până acum, însă, efectul deciziilor BNR asupra costurilor creditării a fost mai degrabă modic. În prezent, costul anual al creditelor de consum în lei (DAE) variază între 19,2% pe an la BRD şi 42,3% pe an la Cetelem, conform datelor de pe www.conso.ro. Costuri mult peste medie practică şi Unicredit- peste 37,15% pe an sau Citi – peste 36%.
Media DAE la împrumuturile de consum în lei a înregistrat o reducere, dar modică – de doar 1,3 puncte procentuale, faţă de momentul avertismentului lui Isărescu, potrivit conso.ro. Un credit negarantat în moneda naţională costa, în iulie, 23,5% pe an, arată datele BNR, în scădere faţă de 24,7% în iunie.
Însă costurile împrumuturilor sunt încă la un nivel ridicat, faţă de dobânzile efective de dinaintea crizei care au stat sub 18% în perioada august 2007- aprilie 2008. Pe lângă anunţuri de reducere a dobânzilor, au fost bănci –Carpatica şi Piraeus – care au majorat costurile la lei.
Ce credite de consum s-au ieftinit din iulie şi până acum:
– BRD a redus pe 10 septembrie cu 3 puncte procentuale rata dobânzii la împrumuturile de consum în lei. Noul DAE este de 19,25%
– Banca Românească a anunţat pe 25 august scăderea ratei interne a dobânzii de la 15,53% la 11,77%, noul DAE fiind de circa 22,5%
– Bancpost a ieftinit pe 13 august creditul „Imediat” cu aproape 4,5 puncte procentuale. DAE a ajuns la 27,25% pe an
– Banca Transilvania a anuntat două reduceri ale ratelor interne de câte 0,5 puncte procentuale, prima la 16 iulie, urmată de o nouă ieftinire la 4 august. Noul DAE este de 22,5%
– BRC a anunţat pe 7 iulie reduceri ale costurilor creditelor de până la 3,25 puncte procentuale. DAE la împrumutul BCR Divers este acum de 26,3%.
– Unicredit Ţirac Bank a anunţat pe 29 iunie ieftiniri de până la 4,8% la creditele de consum. Noul DAE este de 38,7%.
Calculele au fost făcute pentru un împrumut de nevoi personale de 70.00 de lei, rambursabil în 3 ani.