Majoritatea bogaţilor lumii trăiesc în Asia, arată un studiu al organizaţiei chineze Hurun Research Institute, citat de AFP. Pe locul doi se află America de Nord, iar podiumul este completat de Europa.
Mai exact, există 1.453 de persoane ale căror averi depășeau un miliard de dolari în luna ianuarie; 608 dintre miliardari trăiesc în Asia, 440 în America de Nord, iar 324 în Europa.
În clasamentul pe țări, Statele Unite continuă să domine topul, cu 408 miliardari. Pe poziția a doua a clasamentului pe țări se află China, cu 317 miliardari. Locurile următoare sunt ocupate de Rusia, Germania și India.
În funcţie de oraşe, Moscova ocupă locul I cu 76 de miliardari, urmată de New York – 70, Hong Kong – 52, Beijing – 41 şi Londra – 40.
"Pentru fiecare miliardar analizat de Hurun Report, mai există cel puţin alţi doi, care nu au fost luaţi în calcul, însemn`nd că în plan global există 4.000 de miliardari", a declarat Rupert Hoogewerf, preşedintele şi analistul-şef al Hurun Report, un grup de editură din Shanghai, care analizează numărul de bogătaşi din China.
Cel mai bogat om din lume răm`ne mexicanul Carlos Slim, în vârstă de 73 de ani, care are o avere de 66 de miliarde de dolari, potrivit Hurun. El deţine o mare parte din industria de telecomunicații din Mexic şi din America Latină.
Câți bani au strâns miliardarii
Investitorul american Warren Buffett se află pe poziția secundă (cu o avere estimată la 58 de miliarde), iar spaniolul Amancio Ortega, fondator al brandului Zara, este al treilea cel mai bogat om din lume (cu o avere de 55 de miliarde de dolari).
În total, miliardarii planetei au adunat 5,5 trilioane dolari – echivalentul PIB-ului Chinei, a doua cea mai bogată ţară din lume. Potrivit Hurun Report, ei au afaceri în special în domeniul imobiliar, în telecomunicații sau în media; 1 din 10 miliardari este de sex feminin.
Potrivit Top 300 Capital, Frank Timiş este cel mai bogat român, cu o avere estimată în anul 2012 la 1,70-1,75 miliarde de euro.