Cetăţenii din statele bogate şi cei din ţările în curs de dezvoltare au opinii diferite cu privire la problemele economice, relevă un studiu realizat de BBC World Service, care a analizat comportamentul şi starea de spirit a 25.000 de persoane din 25 de ţări ale lumii.
În ţările bogate, consumatorii sunt mai degrabă pesimişti, în timp ce în ţările în curs de dezvoltare oamenii sunt mult mai mulţumiţi de poziţia lor. Acest rezultat al studiului relevă o reaşezare inegală a lumii în contextul crizei globale, consideră experţii consultaţi de BBC.
Cei mai puţin încrezători în ziua de mâine sunt cetăţenii din Japonia, Franţa şi Marea Britanie, au constatat cercetătorii. Procentul optimiştilor în rândul locuitorilor acestor ţări nu depăşeşte 10%, în timp ce mai mult de jumătate dintre cetăţeni consideră că în viitorul apropiat situaţia lor ar putea să se înrăutăţească.
Într-un fel, Germania poate fi considerată o excepţie în acest sens, după cum menţionează studiul amintit, având în vedere că aproximativ 36% dintre persoanele chestionate au declarat că se aşteaptă ca situaţia lor să devină mai bună sau „considerabil mai bună”, iar numărul optimiştilor este mult mai mare decât al persoanelor care cred că viaţa lor ar putea lua o turnură nesigură sau că s-ar putea schimba în rău.
Pe de altă parte, aproape în fiecare ţară în curs de dezvoltare trăiesc mai mulţi optimişti decât pesimişti. În Nigeria, de exemplu, procentul acestora depăşeşte 70%, dar majoritatea optimiştilor trăiesc în Kenya şi Egipt.
În Rusia, Chile, Ecuador, numărul celor cu o atitudine pozitivă în raport cu viitorul lor este cu puţin mai mare decât al celor care îl întrevăd în culori sumbre. Dintre toate ţările în curs de dezvoltare, ţara cea mai ‘depresivă’ este Pakistanul: mai mult de jumătate din populaţie nu se aşteaptă la o schimbare în bine în viitorul apropiat.
Sursa: Agerpres