Lumea are cel puțin 58 de milionari în dolari americani, reprezentând 1,5% din populația adultă globală, conform Raportului UBS Global Wealth Report din 2024, care a eșantionat 56 de piețe ce reprezintă 92% din bogăția globală.

Unde trăiesc milionarii lumii

Statele Unite ale Americii au cel mai mare număr de milionari – aproximativ 21,95 milioane de indivizi având averi cu șapte cifre sau mai mult.

China se află pe locul secund, cu aproximativ 6,01 milioane de milionari, urmată de Regatul Unit (3,06 milioane), Franța (2,87 milioane) și Japonia (2,83 milioane), scrie Al Jazeera.

Bogăția globală, exprimată în dolari, a crescut cu 4,2% în 2023

Bogăția globală, exprimată în dolari, a crescut cu 4,2% în 2023, după o scădere de 3% în 2022, potrivit UBS.

„Dacă te gândești la milionari sau la cei bogați în general, există un fel de  nucleu al milionarilor, care au un atașament puternic față de țară. Apoi, există un element mobil, care, la nivel global, își poate schimba destul de ușor domiciliul”, a declarat Samuel Adams, economist la UBS, pentru Al Jazeera.

Până în 2028, se preconizează că Regatul Unit va pierde cei mai mulți milionari. Aproape unul din șase dintre milionarii săi își va pierde acest statut. Olanda este o altă țară care va pierde 4% din milionari până în 2028, subliniază Al Jazeera.

„În ceea ce privește Țările de Jos și Marea Britanie, ideea este că ambele au deja mulți milionari și au un nucleu în creștere. Dar apoi aveți un element foarte mobil care lucrează în jurul acestui lucru. Și s-ar putea ca, în competiția globală pentru bogăție, să poată vedea unele ieșiri ale elementului mai mobil al celor bogați. Ceea ce nu înseamnă neapărat că economia nu funcționează. Încă se creează bogăție în acele țări. Doar că oamenii care sunt mobili ar putea lua în considerare toate locurile în care vor să locuiască”, explică el.

Cum este împărțită bogăția la nivel global

Aproape jumătate din averea lumii, 47,5% sau 213 trilioane de dolari, este deținută de doar 1,5 la sută din populația adultă globală, potrivit Global Wealth Report. Acestea sunt gospodăriile care dețin mai mult de un milion de dolari.

În schimb, cei cu o avere mai mică de 10.000 de dolari dețin doar 0,5% (2,4 trilioane de dolari) din averea globală, dar reprezintă 39,5% din adulții lumii.

Gospodăriile cu o avere între 10.000 și 100.000 de dolari, reprezentând 42,7% dintre adulți, reprezintă 12,6% din averea globală sau 56,2 trilioane de dolari.

dolari
SURSA FOTO: pixabay.com

Milionarii cu cea mai rapidă creștere

În ceea ce privește averea per adult, populația lumii a înregistrat progrese substanțiale de la începutul mileniului. Procentul de adulți a căror avere depășește 1 milion de dolari s-a triplat, de la 0,5 la sută, la 1,5 la sută.

Din anul 2000, Qatar a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de milionari, de la 46, la 26.163. China a înregistrat a doua cea mai mare creștere, de la 39.000, la 6.013.282 de milionari, urmată de Kazahstan ( de la 918 la 44.307).

„Este important să apreciem că, în general, bogăția crește oarecum proporțional cu creșterea economică, precum și, destul de vag, cu creșterea prețului activelor”, a spus Adams.

 Regiunea Asia Pacific a înregistrat cea mai mare creștere a bogăției

„Economiile de piață emergente, cum ar fi China, mai ales dacă ne gândim la anii 2000, și Rusia în egală măsură, tind să vadă o creștere mai mare a bogăției în general, și atunci este bine să aveți o anumită concentrare într-un sector care înregistrează o creștere deosebită. Așadar, exportatorii de mărfuri – gândindu-ne la Rusia, dar și la unele țări din Orientul Mijlociu – tind să vadă o acumulare foarte rapidă a bogăției”, explică el.

UBS a declarat că în cei 15 ani în care și-a publicat raportul, regiunea Asia Pacific a înregistrat cea mai mare creștere a bogăției, cu aproape 177%, urmată de America, cu aproape 146%, în timp ce Europa, Orientul Mijlociu și Africa au crescut cu doar 44%.