Unde vor ataca rușii în cazul declanșării unui nou război mondial
Liderii europeni ai NATO au avertizat în repetate rânduri că agresiunea președintelui rus Vladimir Putin nu se va limita doar la Ucraina. Potrivit unei analize publicate de Newsweek, mai multe hărți indică zonele vulnerabile în cazul în care Rusia ar decide să extindă conflictele în Europa.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a subliniat într-un interviu din iunie că Putin „ar putea chiar să atace o țară NATO”, iar mai târziu a declarat în Bundestag că „trebuie să fim pregătiți de război până în 2029”. În noiembrie, șeful serviciului german de informații externe, Bruno Kahl, a adăugat că Moscova „se pregătește pentru un război cu Occidentul”. Rusia consideră deja războiul din Ucraina ca fiind un conflict indirect între Moscova și NATO, iar articolul 5 din Carta NATO prevede că doar un atac asupra unui stat membru ar declanșa un răspuns colectiv, deși atacurile hibride testează această definiție.
„Nu există nicio îndoială că Putin va continua să-și urmărească în mod agresiv interesele în Europa, și în special în Europa de Est”, a declarat William Muck, profesor de științe politice la North Central College (Illinois, SUA), pentru Newsweek.
„Dacă a existat un factor motivant pentru Putin în ultimii 25 de ani, acesta a fost expansiunea NATO”, a adăugat Muck, subliniind că „El va căuta să exploateze orice crăpătură pentru a promova influența Rusiei în regiune”.
Flancul nord-estic al NATO posibilă linie a frontului
Flancul nord-estic al NATO este văzut ca un posibil front în acest context, iar noii membri ai Alianței, cum ar fi Suedia și Finlanda, sunt deja pe cale de a-și consolida securitatea. Ministrul suedez al Apărării Civile, Carl-Oskar Bohlin, a afirmat că „războiul ar putea veni în Suedia”, iar comandantul șef al țării, Micael Bydén, a îndemnat populația să „se pregătească mental” pentru conflict. Harta publicată de Newsweek sugerează că Finlanda, care a aderat la NATO în 2023, ar putea deveni un punct de tensiune, având o frontieră de 1336 km cu Rusia.
„Statele baltice reprezintă un caz de testare important al puterii descurajării NATO”, a adăugat Muck, referindu-se la Estonia, Letonia și Lituania, care au populații semnificative de etnici ruși. Aceste țări sunt vulnerabile din cauza vecinătății cu Rusia, iar Estonia a declarat că NATO ar putea confrunta o armată sovietică în următorul deceniu, dacă Moscova își reformează forțele. Lituania a instalat piramide de beton antitanc cunoscute sub numele de „dinți de dragon”, menite să protejeze frontiera cu Rusia.
Coridorul Suwalki – primul punct de contact
Coridorul Suwalki, un punct de legătură esențial între Polonia și statele baltice, este considerat un punct de contact critic în cazul unui conflict între Rusia și NATO. Newsweek indică faptul că acest coridor separă exclava rusă Kaliningrad de Belarus și reprezintă o zonă strategică importantă pentru Moscova, care găzduiește trupe rusești și arme nucleare.
„În timp ce statele care se învecinează cu Rusia și-au exprimat pe bună dreptate îngrijorarea sporită, este probabil ca Putin să rămână descurajat de NATO și să-și concentreze aventurismul militar asupra statelor non-NATO cu populație mare de Rusia – gândiți-vă la Moldova și Ucraina”, a subliniat Muck, referindu-se la posibilele ținte pentru Rusia.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a exprimat îngrijorări legate de influența Moscovei în Moldova și în special în regiunea separatistă Transnistria. După începutul războiului din Ucraina, comandantul rus Rustam Minnekaev a menționat dorința de a stabili un coridor prin sudul Ucrainei către Transnistria, adâncind temerile privind implicarea regiunii în planurile Rusiei.
Alte puncte vulnerabile în Europa
În alte părți ale Europei, influența Rusiei în conflictele din Georgia și Serbia ar putea escalada, iar Mark Montgomery, contraamiral american în rezervă, a menționat riscurile unei escaladări în aceste zone. De asemenea, Turcia, membră NATO, se află într-o poziție vulnerabilă din cauza vecinătății cu regiunile separatiste ale Rusiei, precum Abhazia.
„Dacă alianța NATO poate rămâne unificată în ciuda eforturilor Rusiei de a favoriza haosul și diviziunea, va scădea dramatic șansele ca Putin să-și extindă războiul dincolo de Ucraina”, a concluzionat Muck.