În baza unei evaluări aprofundate a nevoilor celor mai vulnerabile populaţii ale lumii, cele mai mari operaţiuni umanitare se vor desfăşura în regiunea Sahel din Vestul Africii, respectiv în Mali, pentru care au fost alocate 82 de milioane de euro, Sudan şi Sudanul de Sud (80 de milioane de euro), apoi în Republica Democratică Congo (54 de milioane de euro) şi Somalia (40 de milioane de euro), respectiv în Pakistan (42 de milioane de euro). În toate aceste situaţii este vorba despre crize de amploare, provocate de conflicte sau de crize alimentare, ori chiar de ambele.

"Scopul şi dimensiunea ajutorului umanitar al CE ne reamintesc tuturor de amploarea nevoilor din lumea întreagă. Pentru sute de milioane de oameni crizele nu sunt evenimente rare ci recurente, părând inevitabile. Ajutorul umanitar este o expresie vitală a umanităţii noastre faţă de cei care suferă. De asemenea, am văzut că serveşte şi de sursă de speranţă pentru oamenii care au pierdut aproape totul", a declarat comisarul european pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi gestionarea situaţiilor de criză, Kristalina Gheorghieva.

"Ca şi în trecut, UE va furniza ajutor umanitar ţinând cont de locurile în care nevoile oamenilor sunt cele mai presante, independent de orice agendă politică. În ultimul an am vizitat numeroase locuri în care existau conflicte – în Mali, Siria sau în alte părţi – unde ajutorul a putut ajunge la oamenii cu nevoile cele mai mari doar pentru că a fost perceput drept unul neutru, care nu favorizează o parte sau alta. Acesta va continua să fie principiul fundamental pentru ajutorul umanitar al UE", a adăugat oficialul UE.

La fel ca în anii precedenţi, o parte din bugetul pentru ajutor umanitar este dedicat aşa-numitelor crize uitate, respectiv populaţiilor care nu beneficiază de atenţia presei şi pentru care CE este frecvent unicul donator major. În 2013, executivul comunitar a identificat mai multe grupuri de populaţii în nouă ţări care corespund criteriilor, respectiv Algeria, Republica Centrafricană, Bangladesh, India, Myanmar, Pakistan, Sri Lanka, Yemen şi Columbia.
Sursa: Agerpres