Seismologii au spus unde se pot produce cutremure în România
Unde vor fi cutremure în România? Recent, Guvernul a aprobat „Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de cutremur”. Acest document detaliază responsabilitățile instituțiilor în situația în care se produc mari seisme. Acest regulament cuprinde, de asemenea, hărți care indică zonele predispuse la cutremure, precum și o hartă a riscului seismic.
Din perspectiva seismologilor, zona Vrancea este considerată ca fiind cea mai periculoasă. Aici, există o activitate seismică situată la adâncimi intermediare, în intervalul cuprins între 60 și 170 de kilometri. Această zonă afectează, extins, două treimi din teritoriul național, precum și porțiuni din Republica Moldova și Bulgaria.
În România există alte 13 surse seismice
Pe lângă zona Vrancea, există nu mai puțin de 13 surse seismice crustale (superficiale). Ele au potențialul de a genera cutremure care pot fi simțite pe întreg teritoriul național. Acest lucru se poate întâmpla chiar și în ciuda faptului că unele dintre acestea se află în țări învecinate precum Bulgaria, Serbia și Ungaria.
Aceste surse se găsesc în regiunile următoare:
Depresiunea Bârlad;
Depresiunea Predobrogeană;
Falia Intramoesică;
Depresiunea Transilvaniei;
regiunea Danubiană;
Gorj;
zona Făgăraş – Câmpulung Muscel;
Crişana – Maramureş;
Șabla;
Banat;
Satu Mare;
Porțile de Fier;
zona Dobrogei.
Puteți vedea distribuția acestor surse în harta de mai jos:
Zonele cele mai sigure din punct de vedere seismic
În urma acestor analize, s-a întocmit o a doua hartă care se concentrează asupra hazardului seismic.
Harta evidențiază faptul că județele cel mai puțin expuse la acest pericol sunt cele situate în centrul Transilvaniei: Hunedoara, Alba, Arad, Cluj, Bistrița și Sălaj. De asemenea, hazardul seismic este redus și în județe precum Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți, Dolj, Bihor, Suceava, Mureș sau Harghita.
Ultimul cutremur înregistrat în România a avut loc recent, pe 14 noiembrie, și a fost perceput în mai multe zone ale țării. A avut o magnitudine de 3.6 și s-a produs la adâncimea de 140.0 km.
Un alt cutremur cu magnitudinea de 3,3 grade s-a înregistrat luni dimineața în România. INFP anunță că epicentrul cutremurului a fost în apropierea următoarelor orașe: 36 km V de Focșani, 65 km N de Buzău, 73 km E de Sfântu-Gheorghe, 86 km E de Brașov, 92 km SV de Bârlad, 93 km S de Bacău. Evenimentul seismic s-a produs la o adâncime de 80 de km.