S-a decis locația vaccinului antiCOVID! Coordonatorul proiectului, Valeriu Gheorghiță, a oferit toate detaliile strategiei naționale de vaccinare. S-a stabilit și unde va fi depozitat viitorul vaccin.
Anunț extrem de important și de ultimă oră al lui Valeriu Gheorghiță, omul desemnat de către președintele Klaus Iohannis să conducă toată campania de vaccinare anti COVID.
S-a decis locația vaccinului antiCOVID!
S-a decis ca Centrul de stocare central pentru vaccinul anti-COVID să fie Institutul Naţional de Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, de la care acesta se va distribui către centrele regionale. Toate detaliile au fost făcute publice de către preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă.
„S-a stabilit un centru de stocare central şi anume Institutul Naţional de Dezvoltare Medico-Militară ‘Cantacuzino’ de la nivelul căruia se vor distribui mare parte a vaccinurilor la nivelul centrelor regionale din ţară: Spitalul Militar Timişoara, Spitalul Militar din Braşov, Spitalul Militar din Cluj, Iaşi, Constanţa şi Craiova. De la nivelul acestor centre regionale de stocare, vaccinurile vor fi distribuite descentralizat în fiecare judeţ în centrele de vaccinare”, a precizat Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.
El a adăugat că o parte dintre vaccinuri vor fi distribuite încă de la început la nivelul centrelor regionale de stocare, în mod deosebit cele care necesită condiţii speciale de păstrare, temperaturi ultrascăzute de minus 70 – 80 de grade Celsius.
„Organizarea propriu-zisă a activităţii de vaccinare se va derula prin centre de vaccinare, care vor fi înfiinţate la nivelul anumitor unităţi medicale, de pildă spitale judeţene, spitale municipale sau alte unităţi medicale, în funcţie de numărul lucrătorilor în sistemul de sănătate din judeţul respectiv. Aceste centre sunt cele care asigură vaccinarea lucrătorilor din sistemul de sănătate şi sistemul medico-social”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
Potrivit acestuia, vor fi organizate centre de vaccinare şi în afara unităţilor medicale. „Sunt estimate circa 850 – 900 de centre la nivel naţional, care vor asigura un număr estimat, pentru fiecare centru, de circa 5.000 de persoane pe lună, drept pentru care putem reuşi în primele şase luni de la debutul activităţilor de vaccinare să asigurăm o imunizare prin vaccinare a unui număr de peste 13 milioane de persoane.
Pe lângă aceste centre, vor fi înfiinţate centre de vaccinare mobile sau caravane mobile prevăzute cu mai multe echipe de vaccinare şi care vor asigura vaccinarea persoanelor care au acces limitat la un centru de vaccinare, cum sunt cele din căminele de îngrijire pe termen lung sau personalul esenţial din anumite instituţii pentru care deplasarea la un centru de vaccinare este dificilă”, a menţionat Gheorghiţă.