Potrivit sondajului, aproape că nu există la momentul actual slujbă a cărei remuneraţie să nu se compună din cele două elemente, salariu şi bonus. În general, aceste două componente sunt bine echilibrate. Se constată, inclusiv din comentariile utilizatorilor platformei că există o tendinţă, în special printre companiile de mărime medie, de a testa, atât pe personalul existent, cât şi pe cel ce urmează a fi angajat, această politică financiară care presupune renunţarea la un element al venitului în schimbul măririi altuia.
"Prin acest sondaj, ne-am propus să vedem care este poziţia candidaţilor faţă de încercările companiilor de a-i face pe aceştia responsabili cu mărimea venitului lor. Am făcut acest lucru pentru că, pe platforma Undelucram, din ce în ce mai mulţi candidaţi ne semnalează că sunt puşi în această situaţie", spune Costin Tudor, fondator Undelucram.ro.
Spre exemplu, un om de vânzări bun, pus în situaţia de a-şi obţine singur banii, va munci mult mai mult pentru a câştiga mai mult. Totuşi, trebuie luat în considerare şi faptul că salariul recompensează, pe lângă munca depusă, prezenţa la timp la program, desfăşurarea activităţii într-un anumit mod şi chiar elementul de loialitate faţă de companie.
"În cazul noilor sosiţi în companie, să îi pui să aleagă bonusul în detrimentul salariului nu va face decât să creeze confuzie şi aşteptări nerealiste din partea ambelor părţi implicate", afirmă reprezentanţii platformei.
Sondajul a fost compus din trei întrebări. Prima a fost "Vi s-a făcut o astfel de ofertă de angajare până acum, adică una care să presupună salariu mic şi bonus mare?'. 63% dintre cei care au răspuns au afirmat că da, li s-a făcut o astfel de ofertă în trecut.
La întrebarea: 'Aţi avut unde să verificaţi spusele angajatorului legate de bonus?', rezultatul arată că 69% dintre cei care au primit o astfel de ofertă nu au avut unde şi cum să verifice promisiunile legate de bonusuri ale angajatorilor.
Un procent absolut egal, de 69%, este cel al candidaţilor care au spus că refuză posturi care vin cu salarii mici şi promisiunea unui bonus mare.
Sondajul a fost realizat în perioada 20 iunie – 10 iulie, pe un eşantion de circa 750 de persoane.
"Acesta este primul sondaj pe care portalul nostru îl efectuează. Vor urma şi altele care, sperăm noi, să aducă în atenţia angajatorilor problemele cu care candidaţii se confruntă pe piaţa muncii. În egală măsură, sondajele în rândul angajatorilor pe care le vom efectua vor lămuri multe dintre aspectele care pentru angajaţi sunt încă neclare', a adăugat Costin Tudor.
Undelucram.ro este un proiect ce găzduieşte informaţii despre mediul de lucru din România, oferite de persoane care interacţionează sau au interacţionat din punct de vedere profesional cu angajatori de pe piaţa locală.
Proiectul găzduieşte, de asemenea, informaţii de interes public din diverse domenii precum: resurse umane, piaţa locurilor de muncă, salarizare etc., informaţii structurate atât sub formă de articole, cât şi sub forma unor discuţii de tip forum.
AGERPRES