Peste 80% din totalul lacurilor şi bălţilor din România este „prins“ în undiţa a 116 persoane fizice şi juridice. Printre acestea se numără oamenii de afaceri Gigi Becali, Ioan Nicolae sau interpreta Floarea Calotă. Concesionate pe 49 de ani, amenajările piscicole le pot aduce nu numai peşte, ci şi finanţări europene mai mult decât tentante.Sectorul piscicol autohton va beneficia, până în 2013, de fonduri europene de peste 450 de milioane de euro pentru investiţii
Peste 80% din totalul lacurilor şi bălţilor din România este „prins“ în undiţa a 116 persoane fizice şi juridice. Printre acestea se numără oamenii de afaceri Gigi Becali, Ioan Nicolae sau interpreta Floarea Calotă. Concesionate pe 49 de ani, amenajările piscicole le pot aduce nu numai peşte, ci şi finanţări europene mai mult decât tentante.
Sectorul piscicol autohton va beneficia, până în 2013, de fonduri europene de peste 450 de milioane de euro pentru investiţii. „Din aceşti bani vor fi susţinute proiectele pentru modernizarea unităţilor de acvacultură, a celor de procesare a peştelui, precum şi achiziţiile de utilaje sau aplicarea de noi tehnologii“, declară Corneliu Popescu, preşedintele Companiei Naţionale de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP).
Banii europeni sunt aşteptaţi cu nerăbdare de titularii contractelor de concesiune. Mulţi dintre ei afirmă că, timp de 15 ani, nu a existat voinţă din partea niciunui guvern de a finanţa acest domeniu. „Avem deja concepute trei proiecte pentru amenjarea noastră piscicolă. Vrem să construim o pensiune turistică pentru pescuitul sportiv şi să investim în amenajarea lacului. Numai pentru proiectul de modernizare a bazinului vom accesa aproape două milioane de euro“, spune Flaviu Melinte, care, de 20 de ani, administrează la societatea Pescoliv Fălticeni o suprafaţă de 700 de hectare de luciu de apă. Anul trecut, cifra de afaceri a firmei sucevene a fost de peste 1,2 milioane de lei, iar profitul net de aproape 100.000 de lei, de zece ori mai mare decât în 2004.
La rândul său, Maria Todosiciuc, director la Piscicola Arad, afirmă: „Avem deja un proiect pentru amenajarea bazinului la standarde occidentale, pentru care vom accesa cinci milioane de euro din fondurile europene. Estimăm că, la anul, la fiecare 100 de hectare de amenajare piscicolă vom obţine un beneficiu de 200.000 de lei. Tot din 2007, vom produce şalău şi ştiucă pentru export“. Societatea din Arad a concesionat de la Compania Piscicolă aproape 1.300 de hectare de luciu de apă.
În prezent, aproape toată suprafaţa de luciu de apă administrată de către Compania Piscicolă, mai exact 65.000 de hectare, este concesionată sau arendată. Există încheiate 116 contracte de concesiune, din care 75 au fost preluate încă din 2004 de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS). La acestea se adaugă alte 64 de contracte de asociere în participaţiune şi opt de arendă. Anul acesta, CNAFP a întocmit 41 de contracte de concesiune noi. Potrivit legii, contractele de concesiune pentru amenajările piscicole se acordă pe o perioadă de 49 de ani, cu drept de prelungire. Printre titularii de contract se regăsesc şi nume precum cel al finanţatorului Stelei, Gigi Becali, cel al preşedintelui Interagro, Ioan Nicolae sau al interpretei Floarea Calotă. Potrivit lui Corneliu Popescu, preşedintele CNAFP, documentele de concesiune semnate în perioada în care fondul piscicol era în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) au o problemă: „Contractele încheiate de Agenţie sunt, de fapt, destinate concesionării terenurilor agricole, ceea ce nu e tocmai legal. Sunt nişte documente tipizate, în care se scrie despre sămânţă, despre erbicidare, cu toate că vorbim despre amenajări piscicole“. În acest an, Compania Piscicolă a început o acţiune de novare (modificare prin acte adiţionale) a acestor contracte, dar titularii contractelor s-au dovedit a fi refractari. „Ce să schimbe la contract? Eu am act de vânzare-cumpărare şi le plătesc şi lor o redevenţă“, explodează Becali, în stilul său caracteristic. El are în concesiune 12 hectare de luciu de apă în Ilfov.
Chiar dacă redevenţa este modică, CNAFP are de recuperat sume foarte mari. „Cele mai mari datorii, de 96.500 de lei, le au Piscicola Satu Mare şi Balta Tătaru din Bucureşti. În total, datoriile curente ale celor 116 societăţi au ajuns la mijlocul lunii noiembrie la 200.000 de lei“, afirmă Corneliu Popescu. Compania Piscicolă mai are de privatizat 7% din terenul aferent amenajărilor piscicole. Pe de altă parte, potrivit unui proiect al Companiei Piscicole, toate bălţile şi lacurile concesionate în prezent ar putea fi scoase la vânzare, întâietate având actualii titulari.
Intenţia vânzării, pe de o parte, dar mai cu seamă fondurile europene care vor putea fi accesate, creează perspectivele unor afaceri prospere pe malurile bălţilor.
Din lac în puţ
«Contractele încheiate la ADS sunt, de fapt, destinate concesionării terenurilor agricole, ceea ce nu e tocmai legal. Sunt nişte documente tipizate, în care se scrie despre sămânţă, despre erbicidare, cu toate că vorbim despre amenajări piscicole.»
Corneliu Popescu, preşedintele CNAFP
450 mil. euro
este bugetul pe care îl va avea la dispoziţie România, pentru investiţii în modernizarea şi retehnologizarea sectorului piscicol autohton, în perioada 2007-2013