Cind ABN Amro Bank a cumparat i 1996 banca maghiara Hitel Bank, pentru Ungaria a iceput o noua era: cea a unei grandioase dezvoltari pe piata bancara. Patru ani au fost isa de-ajuns pentru ABN Amro Bank. Luna trecuta, banca a decis ca reprezentanta sa din Budapesta va fuziona cu K&H, o alta banca maghiara de stat cu traditie.
Desi ABN Amro neaga faptul ca va vinde, noua banca se va numi K&H, iar actionarul principal, cu doua treimi din actiuni, va fi banca belgiana KBC, actualul proprietar al K&H. Olandezii pastreaza doar o treime din actiuni, ceea ce sugereaza o atitudine mai degraba pesimista fata de Ungaria. „Trebuie sa se schimbe ceva pe piata, spune Jan Koopman, vicepresedintele ABN Amro din Olanda. Pe termen lung, se prevede un nou val de fuziuni, iar prezenta noastra va fi, probabil, neisemnata”.
in prezent, i Ungaria sunt 42 de banci, care isi ofera serviciile unei populatii de numai zece milioane de locuitori. Este clar ca sunt prea multe, iar miscarile de fuziune vor avea ca efect o mult asteptata consolidare a pietei.
Mai sunt si alte semne ca ceva se itimpla pe piata. La iceputul anului, ING Bank a vindut costisitoarea sa retea maghiara catre Citibank. Iar i iulie a.c., banca germana Hypovereinsbank a anuntat ca va prelua Banca Austria, ceea ce va duce la iflorirea afacerilor sale i Europa Centrala.
Spre deosebire de aceasta preluare, fuziunea K&H care urmeaza sa fie finalizata la sfirsitul anului pare sa se limiteze la Ungaria. Ambele banci neaga vreo intentie de fuziune si i alta tara.
Olandezii sunt descurajati
Miscarea este bine gindita. Banca va fi a doua ca marime i Ungaria, cu 220 de puncte de lucru, o cota de piata de 15% si o tinta clara pe piata corporatiilor. Dar multi se itreaba si acum daca miscarea pe care a facut-o ABN Amro cu patru ani i urma a fost cea mai buna optiune.
Spre deosebire de alte banci din Vest, care prefera sa construiasca de la temelie, ABN a sperat ca va revitaliza una din vechile banci patronate de stat si va deveni dintr-o singura lovitura a cincea banca din Ungaria. „Toata lumea a cazut de acord ca ABN a cheltuit o gramada de bani si a investit fara sa se gindeasca prea mult”, spune un consultant bancar din Budapesta.
Pe linga pretul ridicat pe care l-a platit pentru Hitel, ABN a cheltuit 12 miliarde de forinti (aproximativ 43 milioane USD) pentru a moderniza cele 70 de filiale aproape devastate si ica 10 miliarde de forinti pentru implementarea unei retele informatice. Daca adaugam la asta o campanie costisitoare de marketing, cheltuielile pentru constructia a 35 de filiale nou-noute, precum si veniturile pierdute ca urmare a comisioanelor foarte mici, practicate pentru atragerea de noi clienti, ne dam seama ca pierderile au fost isemnate.
Numai anul trecut ele s-au ridicat la 15,4 miliarde de forinti. Probabil ca nu a ajutat prea mult nici faptul ca la putin timp dupa campania de marketing, reteaua informatica a luat-o razna, iar multi clienti au renuntat la serviciile bancii. Asa ca analistii se itreaba acum nu de ce ABN a decis sa faca echipa cu K&H, ci de ce nu si-a vindut toate actiunile. „Noi nu obisnuim sa facem o investitie de proportii itr-o tara si apoi sa ne retragem”, spune dl Koopman, adaugind faptul
ca Ungaria reprezinta o piata prea importanta pentru a nu fi prezenti pe ea. De aici, afacerea cu KBC.
Cu siguranta ca predarea cheilor va fi dureroasa, dar s-ar putea dovedi cea mai buna miscare pe care
ABN a facut-o i Ungaria pina acum.
Nemtii si austriecii isi dau mina i Polonia
Banca Austria si HypoVereinbank vor lupta cu marile banci de stat
Desi numeroase, bancile din Polonia se consolideaza itr-un ritm rapid. Ultima surpriza a fost initiata isa de Banca Austria, care si-a dat seama ca e prea mica pentru a supravietui de una singura. Asa ca a acceptat sa fie preluata de nemtii de la HypoVereinsbank, cu scopul de a crea un centru de putere bancara i Europa Centrala. Prima tara care va constata efectele acestei manevre va fi Polonia. Atit nemtii cit si austriecii si-au facut simtita prezenta pe piata poloneza. Hypo detine actiuni la BPH, o banca din Cracovia, iar Banca Austria la PBK, o banca din Varsovia, care fuzioneaza deja cu reprezentanta lor din Polonia. Daca PBH si PBK vor fuziona, va lua nastere a treia banca din Polonia, cu 36 de miliarde de forinti (8,3 miliarde de dolari) i active si o capitalizare de 6 miliarde de forinti. Aceasta banca ar controla aproximativ 10% din piata imprumuturilor, 11% din cea a depozitelor, precum si 600 de puncte de lucru. Cu siguranta, ar fi destul de puternica pentru a se lupta cu cele doua mari banci din Polonia, PKO si Pekao.
insa HypoVereinsbank si Banca Austria afirma ca nu au asemenea planuri, mai ales ca ambele banci (BPH si BPK) sunt acum itr-o faza de restructurare, iar analistii spun ca ar fi bine ca fiecare sa-si reduca costurile de una singura. Cu toate acestea, se pare ca fuziunea va fi gata pina i 2002. BPH are o retea puternica i sudul Poloniei, i timp ce BPK, cu o retea nationala, este mai puternica i centrul tarii. O fuziune ar diminua cheltuielile, mai ales cu angajatii. De asemenea, cele doua banci au sisteme informatice similare, nefiind necesara ilocuirea vreunuia dintre ele. Cel mai important lucru este ca noua banca ar fi ideajuns de puternica pentru a tine piept valului de banci straine care se presupune ca vor intra pe piata o data cu acceptarea Poloniei i Uniunea Europeana. Asemenea temeri au fost deja cauzate de fuziunea reprezentantei poloneze a ING cu Banca Slaski (o banca din Silezia la care avea actiuni) si de intentia celor de la Allied Irish de a uni proaspata lor achizitie, Banca Zachodni, cu reprezentanta lor, WBK.
Toate aceste miscari nu pot fi decit utile pentru piata bancara poloneza. Dezvoltarea noilor banci pune la colt mamutii patronati de stat, cum este de exemplu PKO. Recent, guvernul polonez a lasat sa se iteleaga ca PKO ar putea fuziona cu o banca privata, iainte de a fi scoasa la vinzare. Printre potentialii parteneri se numara BPH-BPK, Handlowy, BRE si Pekao. Sunt sanse mari ca, o data ce PKO va fi disponibila, sa fie cumparata de o banca din Vest.
Banca Nationala ceha nu tine cont de reguli
Din aceasta cauza, guvernul ceh va pierde 100 milioane de coroane
Reforma sau jaf? KBC, proprietarul belgian al CSOB, insista ca preluarea bancii IPB i luna iunie a.c. a fost un salt urias i reforma sectorului bancar din Republica Ceha. Altii spun ca preluarea a fost o nebunie, ba chiar un jaf la drumul mare. in timp ce zvonurile circula, banca japoneza Nomura si-a mai adaugat un arc la mecanism. Nomura a fost actionarul principal al IPB, pina cind banca a trecut fortat i administrarea bancii centrale a Cehiei.
Cind bunurile IPB au fost predate CSOB, japonezii au protestat indignati. Erau igrijorati de efectele acestei miscari asupra procentajului de 46% pe care il detineau. Acum isa, japonezii au vindut actiunile grupului olandezo-belgian Fortis, pentru suma de 240 milioane USD. Banca centrala a calificat actiunea drept ilegala, afirmind ca interzisese vinzarile de actiuni IPB i iunie. Nomura sustine ca avea o itelegere cu Fortis iainte de asta. Disputa se va itinde, probabil, pe luni de zile.
Acest lucru ar putea complica lucrurile pentru CSOB si KBC, itrucit ei icearca sa curete mizeria pe care Nomura a lasat-o la IPB. Desi controleaza banca, au nevoie de mina libera si de sustinere, daca vor ca fuziunea dintre CSOB si IPB sa aiba succes. Daca va fi asa, atunci ei vor fi itr-o pozitie excelenta pe piata din Cehia. Dintr-o singura lovitura, fara licitatii si fara batai de cap, CSOB va pune mina pe cele trei milioane de clienti ai IPB, pe o companie de asigurari si pe servicii bancare prin Internet.
IPB era a treia banca din Cehia, iainte de preluare, iar CSOB a patra ca marime. A