Decizia CNA a intrat in vigoare la inceputul acestui an si este motivata de grija pentru minori si alinierea la normele europene. Aceasta stipuleaza ca reclama la bauturile alcoolice distilate se va difuza in programele audiovizuale numai dupa ora 22. Decizia afecteaza pe de o parte incasarile directe din publicitate ale televiziunilor, si pe de alta parte, contractele de sponsorizare incheiate intre diferiti producatori si cluburile sportive. Echipele nu-si vor putea afisa pe tricou, in cazul t
Decizia CNA a intrat in vigoare la inceputul acestui an si este motivata de grija pentru minori si alinierea la normele europene. Aceasta stipuleaza ca reclama la bauturile alcoolice distilate se va difuza in programele audiovizuale numai dupa ora 22.
Decizia afecteaza pe de o parte incasarile directe din publicitate ale televiziunilor, si pe de alta parte, contractele de sponsorizare incheiate intre diferiti producatori si cluburile sportive. Echipele nu-si vor putea afisa pe tricou, in cazul transmisiunilor TV, numele sponsorului (marca de alcool). In cazul sponsorizarii cluburilor, Attila Gasparik, vicepresedintele CNA, nu exclude o posibila amanare a aplicarii deciziei. „Exista posibilitatea ca in cazul contractelor in derulare sa se obtina din partea noastra o derogare pana la sfarsitul acestui campionat, daca vom fi solicitati, declara vicepresedintele CNA. Declaratia lui Gasparik vine dupa un val de proteste ale oamenilor din sport. Dar oficialul aminteste ca decizia CNA a fost votata in luna octombrie 2002, si timp de trei luni, pana la intrarea in vigoare, nimeni, nici televiziuni, nici cluburile sportive implicate, nu „ne-a cautat, desi noi am fost intotdeauna deschisi spre discutii.
Daca in cazul contractelor din sport CNA continua sa manifeste o anumita disponibilitate la negocieri, in publicitatea contractata direct la televiziuni, situatia este clara: fara alcool! Anul trecut, conform monitorizarii AGB Data Research, volumul brut de publicitate TV pentru bauturile alcoolice distilate a fost de aproximativ 32 milioane dolari. (Volum calculat pe baza tarifelor-lista de publicitate). Din acest volum, doua treimi a fost difuzat pe televiziuni in intervalul orar 6 – 22. In intervalul de maxima audienta au fost plasate cele mai multe spoturi: 4.313, reprezentand 15 milioane de dolari (volum brut). Capital estimeaza ca volumul net investit anul trecut pe televiziuni in intervalul 6-22 a fost de aproximativ patru milioane de dolari. Cu siguranta, in acest an, cele patru milioane vor disparea din intervalul respectiv. Ce se va intampla cu aceasta suma, pentru ca producatorii nu vor renunta usor la campaniile de promovare? O parte din acesti bani se va investi dupa ora 22 atat in spoturi, cat si in sponsorizarea unor emisiuni. Dar exista riscul supraaglomerarii pauzelor publicitare si al neatingerii obiectivelor de comunicare (in cazul marcilor populare). O alta parte va fi orientata spre alte suporturi media sau alte forme de publicitate (promovare directa sau publicitate neconventionala). Miki Vartosu, Media Director la agentia de publicitate Grey Worldwide Romania, considera ca suporturile favorizate sa preia bugetele nefolosite pe TV sunt panotajul si presa scrisa (mai ales pentru marcile de alcool consacrate).
Producatorii de alcool distilat isi revizuiesc planurile de comunicare. Alexandrion Group anunta ca va repozitiona in grila TV emisiunile pe care le sponsorizeaza. „Am sugerat Pro TV ca programele Vacanta Mare sa fie difuzate dupa ora 22 si am inteles ca, in principiu, sunt de acord, declara Salameh Nauaf, administrator Alexandrion Group Romania. De asemenea, acelasi demers a fost facut si catre postul B1 TV, cu emisiunea Monicai Barladeanu. Pentru Alexandrion Group, bauturile alcoolice reprezinta aproximativ 40% din cifra de afaceri. „Publicitatea pe TV nu va avea de suferit. Pana la ora 22 vom avea reclama pentru grupul Alexandrion, iar dupa aceasta ora vom promova marcile grupului – declara Nauaf. Bugetul total de promovare al grupului Alexandrion (incluzand sponsorizarea Comitetului Olimpic Roman, echipa Steaua, emisiunile si reclamele TV) este de aproximativ 3,5 milioane dolari.
Prodal 94 va sponsoriza emisiuni TV dupa ora 22
Vesna Fuiorea, marketing manager la Allied Domecq, declara: „Datorita specificului consumatorilor produselor noastre, cea mai mare parte a investitiilor in publicitate TV se facea si pana acum in intervalul de dupa ora 22. In conditiile aglomerarii intervalului de dupa aceasta ora, reprezentantul lui Allied Domecq (care detine marcile Ballantines, Teachers si Jack Daniels) spune ca firma va lua in considerare „medii alternative, in functie de profilul publicului pentru fiecare marca in parte si vom continua, cu siguranta, strategiile de promovare directa.
Prodal 94 (producatorul marcilor Stalinskaya, Wembley, Discovery si Passion) a sponsorizat in anul 2002 emisiunile Divertis, Marius Tuca Show, Academia Vedetelor, Batem palma (Antena 1), UEFA Champions League (Pro TV), Vrei sa fii miliardar (Prima TV) si „Andreea Marin la Hollywood (TVR). „In functie de noua grila de programe a televiziunilor pe 2003, vom sponsoriza emisiuni difuzate dupa ora 22, declara Bogdan Mihai, vicepresedintele Prodal 94. Bugetul alocat publicitatii marcilor Prodal 94 in 2003 nu se va reduce, doar se va redistribui, tinand cont de noile reglementari legale.
Maria Tudor, director executiv Zenith Media, apreciaza ca „televiziunile vor pierde partial, sau chiar nu vor pierde deloc. Piata de asigurari, de automobile, bunurile de larg consum sunt domenii cu un trend crescator si probabil ca de aici se va acoperi golul lasat de bauturile distilate. Cert este ca se va incerca o diferentiere a marcilor de bauturi alcoolice pe televiziune dupa ora 22.00 prin diverse moduri, cum ar fi asocierea cu emisiuni, pentru ca spatiul publicitar va fi foarte aglomerat.