Unele persoane au un risc mai mare să ia coronavirus! Ce spun specialiștii

Coronavirusului face ravagii în lume și se pare că unele persoane sunt mai predispuse să preia acest virus din pricina afecțiunilor pe care le au. Anunțul a fost făcut de MedLife, pentru a fi în ajutorul tutoruror românilor.

Este vorba despre persoanele cunoscute cu afecțiuni oncologice. Acestea au un risc mai mare de a contacta infecția COVID-19, comparativ cu persoanele sănătoase.
De asemenea, după diabet, bolile cardio-vasculare, obezitate, patologia oncologica reprezintă următorul factor de risc pentru a contacta infecția, cu o rată de mortalitate de 5 ori mai mare, comparativ cu persoanele sănătoase.
Dr. Georgeta Vremes, medic specialist oncolog MedLife, explică de ce se întâmplă aceste lucruri și de ce aceste persoane sunt mai predispuse în lupta cu virusulu ucigaș.

„Acest lucru se datorează probabil imunității scăzute asociată patologiilor oncologice sau determinată de tratamentele oncologice (chimioterapie, radioterapie sau imunoterapie), folosite în aceste boli.

Evident că pacienții vârstnici, cu stadii avansate/ metastatice, aflați în tratament oncologic și cu multiple comorbidități asociate reprezintă categoriile cu risc mare, dar nu este o regulă. Boala odată contactată are manifestările bine cunoscute, respectiv simptome digestive, respiratorii, febră, până la complicații severe cu risc vital”, a spus medicul.

Cum se pot proteja

Pentru a minimaliza expunerea pacienților cu suferințe oncologice de a contacta coronavirusul, societățile internaționale și naționale au venit cu următoarele recomandări:
  • monitorizări prin contact telefonic (telemedicina),
  • prioritizarea “ urgențelor“ terapeutice prin spatierea intervalului între curele de tratament, oferirea medicației de suport maximal,
  • limitarea vizitelor la spital.

Astfel, toți specialiștii oncologici în acest moment încearcă prin deciziile terapeutice luate să minimalizeze riscul de expunere al acestor pacienți.

Totodată, este necesar ca acești pacienți să urmeze recomandările existente, respectiv izolarea, păstrarea distanței sociale, purtarea de mască și mănuși în orice spațiu public.

Persoanele sănătoase trebuie să respecte aceleași recomandări generale, pentru a se proteja atât pe ei, cât și persoanele vulnerabile, cum sunt cele cu afecțiuni oncologice.