Unele state din Europa de Est vor intra în faliment în următorii doi-trei ani, Ucraina, România şi Ungaria fiind ‘potenţiali generatori de oscilaţii’, a avertizat Kenneth Rogoff, profesor la Universitatea Harvard, într-un interviu acordat publicaţiei austriece ‘Profil’, transmite Bloomberg.

Nu toate statele vor supravieţui consolidării bugetului de stat, dar este imposibil să previzionezi ce ţări ar putea da faliment, a afirmat Rogoff, fost economist şef al FMI.

Din cauza legăturilor strânse cu Europa de Est, situaţia va crea ‘un adevărat test de stres’ pentru Austria, a avertizat economistul american.

În Europa de Est, Austria este reprezentata de grupurile Raiffeisen, Erste, Volksbank şi Unicredit Bank Austria.

Analiştii susţin că, datorită în mare măsură holdingurilor lor din Europa de Est, cele mai mari bănci din Austria au fost mai profitabile decât omologii lor din oricare altă ţară europeană, cu excepţia Spaniei, care se mândreşte cu gigantul internaţional Santander.

În 2009 însă, profitul din Europa de Est pentru toate băncile austriece a scăzut cu mai mult de jumătate, la 1,8 miliarde euro, potrivit Băncii Naţionale a Austriei. Băncile austriece au trebuit să dubleze aproape suma de bani pe care au pus-o deoparte pentru a acoperi creditele neperformante, la 11 miliarde de euro. O mare parte a problemei legate de credit a rezultat din împrumuturi excesive în euro şi franci elveţieni, pe care clienţi din ţări precum România şi Ungaria nu le-au mai putut plăti după ce monedele proprii a pierdut din valoare.

Deşi este puţin probabil ca Europa de Est să revină la ratele de creştere de tip asiatic văzute în unele ţări până în 2008, regiunea va creşte mai repede decât Europa de Vest în următorii ani, spun bancherii.

SURSA: Agerpres