UNESCO: Zeci de situri istorice din Ucraina au fost distruse din cauza războiului

Sursă: Dreamstime

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a anunțat că zeci de situri istorice, biserici și muzee din Ucraina au fost avariate din cauza războiului.

Zeci de situri istorice din Ucraina au fost distruse din cauza războiului. Nu există informații despre cele din Mariupol

UNESCO, agenția culturală a Organizației Națiunilor Unite, a anunțat că cel puțin 53 de situri istorice, clădiri religioase și muzee ucrainene au fost avariate sau parțial distruse de la începutul războiului, din 24 februarie, relatează BBC.

De asemenea, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură spune că lista nu este una lungă, însă experții spun că vor continua să verifice rapoartele privind alte daune.

UNESCO spune că au fost avariate 29 de situri religioase, 16 clădiri istorice, patru muzee și patru monumente, iar pagubele au fost verificate cu ajutorul imaginilor din satelor și a rapoartelor martorilor.

Presa internațională mai spune că 12 dintre aceste situri se află în Harkov, una dintre zonele din Ucraina cele mai afectate de bombardamente, însă lista UNESCO nu include nicio informație despre clădirile sau siturile din Mariupol.

Cel puțin 148 de copii au fost uciși de la începutul invaziei

Autoritățile de la Kiev au transmis un bilanț al copiilor care și-au pierdut viața din cauza loviturilor rusești. Potrivit informațiilor respective, cel puțin 148 de copii au fost uciși de la începutul invaziei în Ucraina.

Potrivit celei mai recente estimări a Organizației Națiunilor Unite, peste 1.100 de civili au fost uciși în Ucraina în timpul conflictului, inclusiv copii. Autoritățile din Ucraina au anunțat joi seara că cel puțin 148 de copii au fost uciși în timpul războiului, scrie Sky News.

De asemenea, ministerul ucrainean al Apărării susține că au fost lansate 1.370 de rachete și au fost distruse 15 aeroporturi ucrainene începând cu 24 februarie. Mai mult de 10 milioane de ucraineni și-au părăsit casele, dintre care aproximativ patru milioane au intrat în țările vecine ca refugiați.

Atacul asupra unui reactor nuclear nu este un scenariu posibil

Într-o declarație făcută vineri, la CNN, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a spus că se săptămâna viitoare va ajuta Ucraina să mențină securitatea instalațiilor nucleare, inclusiv la Cernobîl.

Acesta a efectuat o călătorie în Rusia și Ucraina și a vizitat cele mai apropiate reactoare de zona de război, subliniind că operațiunile continuă într-un mod satisfăcător. De asemenea, Rafael Grossi a spus că nu este posibil un scenariu în care un reactor nuclear să fie atacat.

El a mai spus, pentru sursa anterior citată, că a avut loc un atac în apropierea unui reactor nuclear, catalogând schimbul de focuri drept ”destul de îngrijorător”.

De asemenea, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică spune că ”orice atac asupra unei instalații nucleare este împotriva dreptului internațional”.

”Cred că toată lumea, inclusiv Rusia, știe foarte clar asta. Iar încrederea – dacă e sau nu e – este ceva care este, desigur, obiectiv. Vom [face] tot ce este posibil pentru a preveni acest lucru (eveniment în apropierea reactorului – n.r.)”, a adăugat Rafael Grossi.