Ungaria a abandonat. Lovitură politică uriașă pentru premierul Viktor Orban

Ungaria, harta, Budapesta

SURSA FOTO: Dreamstime

Banca Internațională de Investiții face eforturi pentru ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei, astfel încât să-și poată îndeplini obligațiile față de investitori și creditori.

Ungaria, anunț de ultimă oră. Ce a decis Budapesta în privința băncilor rusești

Ungaria, anunț de ultimă oră. Banca Internațională de Investiții face eforturi pentru ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei, astfel încât să-și poată îndeplini obligațiile față de investitori și creditori. Dar puțini sunt cei care mai cred într-un miracol.

Ungaria a decis să înghețe 19 milioane de euro din depozitele băncii de dezvoltare, dar nu spune nimic despre eforturile de a recupera banii pierduți.

A trecut mai bine de un an de când Banca Internațională de Investiții (IIB) a pus lacăt pe ușa filialei din Budapesta, în urma războiului din Ucraina și a sancțiunilor internaționale. Cu toate acestea, viitorul băncii ruse de dezvoltare, al activelor sale și al sutelor de milioane pe care le datorează acționarilor rămâne neclar, scrie Balkansight.

IIB, centru de spionaj al Rusiei?

Potrivit anchetelor BIRN și rapoartelor recente, autoritățile maghiare nu pot explica pașii care vor fi necesari pentru a recupera o parte sau toți banii contribuabililor investiți în IIB. Banca este creditor multilateral, cu rădăcini în epoca sovietică, dar care, după ce a fost scos din hibernare de regimul Putin, iar sediul său s-a mutat la Budapesta, în 2019, a fost perceput mai mult ca centru de spionaj al Kremlinului.

Până la momentul în care IIB și-a anunțat plecarea, în aprilie 2023, Ungaria ajunsese al doilea cel mai mare acționar al instituției, cu aproximativ 25% din acțiuni, după retragerea Bulgariei, Cehiei, României și Slovaciei în lunile care au urmat invaziei Ucrainei. Alți acționari în afară de Rusia și Ungaria au fost și sunt în continuare Cuba, Mongolia și Vietnam.

IIB era deja în pragul unui default tehnic când SUA impus sancțiuni băncii și celor trei directori actuali, ceea ce înseamnă că acum nu și-a putut îndeplini obligațiile față de deținătorii de obligațiuni, creditori și clienți, în euro, dolari SUA, forinți maghiari, coroana cehă sau lei românești.

Asta a determinat ultimul acționar din UE al băncii, Ungaria, să anunțe, prin intermediul Ministerului Dezvoltării Economice, în aprilie 2023, că demisionează.

Abandonarea IIB de către Ungaria, o lovitură politică uriașă pentru premierul Viktor Orban

Abandonarea IIB de către Ungaria a fost o lovitură politică uriașă pentru premierul Viktor Orban, care a implementat legislația prin care acorda băncii o autonomie mare, pentru a opera în țară, inclusiv imunitate diplomatică deplină angajaților ruși, facilitându-le libera circulație în toată Europa.

SURSA FOTO: Facebook, Tusványos – Codra Botond

Operațiunile IIB au fost întotdeauna netransparente, activele sale nu au fost niciodată auditate internațional și, ca atare, nimeni nu a cunoscut situația financiară exactă când banca a eliberat sediul din Budapesta în mai 2023.

Ungaria, ca al doilea cel mai mare acționar al IIB, a vărsat capital de aproximativ 60 de milioane euro, după ce, în 2020, Orban a completat contribuția cu 10 milioane de euro. În plus, erau 58 de milioane de euro (23,5 miliarde de forinți) în împrumuturi care au expirat în 2023 și în prima jumătate a anului 2024.

Obligațiunile au ajuns la scadență sau vor expira până în 2027

Capitalul vărsat pentru alți acționari, potrivit corespondenței IIB, a fost astfel: Bulgaria 42 milioane euro, Cehia 37 milioane euro, România 26 milioane euro și Slovacia 29 milioane euro, cu o valoare totală de 134,6 milioane euro. De la închiderea băncii, obligațiunile în valoare de 5,271 miliarde coroane cehe (209 milioane euro), 645 milioane lei (130 milioane euro) și 105 milioane euro au ajuns la scadență sau vor expira până în 2027. Acești bani nu au fost recuperați nici azi.

Potrivit ziarului Nepszava, în registrul societății maghiare nu există nicio urmă a procedurii de faliment sau de lichidare a IIB.

În shimb, banca a publicat mai multe declarații pe site-ul său în care se plânge că MBH Bank – banca maghiară în care IIB își deținea conturile – reține unilateral 7,6 miliarde de forinți (19 milioane de euro) „printr-o operațiune de compensare extrem de discutabilă, efectuată fără acordul emitentului”.

MBH a refuzat să comenteze, invocând „secretul bancar”. Autoritățile maghiare nu suflă nicio vorbă: nici Ministerul Finanțelor, nici Ministerul Economiei nu au răspuns la întrebările cu privire la fondurile blocate și la modul în care Ungaria intenționează să recupereze banii pe care IIB îi datorează.

Ce spune Banca Națională a Ungariei

Banca Națională a Ungariei a explicat că „nu a supravegheat Banca Internațională de Investiții (IIB), nici în prezent, nici în timpul activităților sale active în Ungaria, deoarece operațiunile sale sunt reglementate de o lege separată”.

Se speculează că motivul pentru care MBH – o bancă pro-guvernamentală deținută parțial de prietenul din copilărie al lui Orban, Lorinc Meszaros – a fost dispusă să înghețe depozitele, chiar dacă a provocat fricțiuni în relațiile maghiaro-ruse, a fost prelungirea sancțiunilor impuse de UE și SUA.

O altă explicație este că, prin reținerea celor 7,6 miliarde de forinți, Ungaria poate pune mâna pe aproximativ o treime din banii pe care îi datorează IIB.

Conform altor speculații, înghețarea depozitelor servește, de fapt, ambelor părți. Ungaria demonstrează astfel că respectă toate sancțiunile internaționale prin blocarea conturilor ”băncii spion”, în timp ce banca cu sediul la Moscova poate respinge toate cererile, dând vina pe MBH din Ungaria și pe băncile europene pentru blocarea conturilor sale.

Povestea băncii nu este doar despre bani

Sancționată, banca își îmbracă eforturile de a recâștiga accesul la sistemul financiar global ca fiind determinate în primul rând de dorința de a-și îndeplini obligațiile față de investitori și creditori.

„IIB își exprimă convingerea că autoritățile financiare europene relevante, și în special autoritățile statelor europene care au încetat să mai fie membri ai Băncii în 2023, din motive evidente ar trebui să fie interesate să înlăture sancțiunile și restricțiile terților, care împiedică îndeplinirea obligațiilor Băncii și, prin urmare, consideră oportun și adecvat să faciliteze un rezultat pozitiv al acestui proces”, se arată într-un comunicat.

Cu toate acestea, povestea nu este doar despre bani. Clădirea istorică de la poalele emblematicului Pod cu Lanțuri, renovată cu fonduri generoase de stat și vândută rușilor în 2020 cu 8,9 milioane de euro, pentru a servi drept sediu al IIB, este acum goală. Doar sigla de pe peretele exterior amintește de trecutul său destul de controversat.

Banca controlată de Rusia este în continuare proprietarul clădirii și, se pare, nu are nicio intenție să o vândă sau să o dea înapoi statului. Guvernul maghiar nu spune nimic despre planurile sale privind clădirea.