Războiul din Ucraina generează „un pericol constant pentru Ungaria, pentru siguranţa noastră fizică, pentru resursele energetice şi siguranţa financiară a famiiilor şi economiei”, a declarat premierul Viktor Orban imediat după ce noul său Cabinet guvernamental a primit votul de învestitură al Parlamentului pentru un nou mandat.
„Guvernul învestit astăzi a început să lucrze imediat. În contextul războiului din ţara vecină, nu pierdem nicio secundă. Este un război al cărui final nu îl poate vedea nimeni deocamdată”, a adăugat Viktor Orban, argumentând că starea de urgenţă va permite proceduri decizionale rapide. „Vom putea utiliza toate metodele pe care le avem la dispoziţie”, a subliniat Viktor Orban.
Ungaria a adoptat un amendament constituțional! Guvernul de la Budapesta poate declara stare de urgență
Guvernul de la Budapesta a primit puterea de a declara starea de urgență în cazul unui conflict armat, al unui război sau al unui dezastru umanitar într-o țară vecină, prin cel de-al zecelea amendament la Constituție adoptat marți de Parlament.
Legislația a fost adoptată cu 136 de voturi ”pentru” și 36 de voturi ”împotrivă”.
Conform Constituției modificate, de la 1 noiembrie, poate fi introdus un ordin juridic special în caz de stare de război, de urgență sau de urgență. O stare de urgență poate fi declarată dacă „au loc efectiv acte de război”.
Un conflict armat include toate confruntările armate, inclusiv o situație de război civil, în timp ce un dezastru umanitar ar putea fi orice situație rezultată în urma unui război sau a unui conflict armat, sau din alte motive, cum ar fi dezastrele naturale care provoacă o situație gravă pentru oameni.
Expunerea de motive a legii arată că un ordin juridic special poate fi introdus doar dacă evoluțiile dintr-o țară vecină au un impact grav asupra Ungariei din punct de vedere umanitar sau economic sau dacă există o probabilitate reală ca acest lucru să se întâmple.
După cum a precizat guvernul, actualul amendament le permite „să declare starea de urgență în caz de război, conflict armat sau dezastru umanitar într-o țară vecină, astfel încât să fie disponibile toate mijloacele necesare pentru a ajuta, sprijini și găzdui persoanele care fug din această situație, precum și pentru a preveni efectele economice negative ale situației și a atenua consecințele”, scrie Hungary Today.
Legea privind gestionarea dezastrelor a fost modificată
Parlamentul a adoptat, de asemenea, modificări ale legii privind gestionarea dezastrelor și ale legislației conexe. Conform modificărilor, guvernul ar putea suspenda unele legi sau să se abată de la prevederile acestora pentru a asigura securitatea rezidenților, a bunurilor acestora, precum și stabilitatea economiei naționale într-o stare de urgență declarată din cauza unui război într-o țară vecină.
În conformitate cu noua legislație, Curtea Constituțională, dacă este solicitată, trebuie să revizuiască măsurile luate de guvern într-o stare de urgență.
Într-o stare de urgență, guvernul poate adopta decrete care să suspende aplicarea anumitor legi. În mod normal, guvernul nu poate face acest lucru, deoarece legile sunt adoptate de Parlament și, prin urmare, în ierarhia surselor juridice, legile se află la un nivel superior decretelor guvernamentale. Așa cum prevede în mod clar Constituția maghiară: „Un decret guvernamental nu trebuie să fie contrar niciunei legi”. Cu toate acestea, într-o stare de urgență, guvernul poate într-adevăr să emită reglementări care, în caz contrar, ar fi în conflict cu anumite legi.
Guvernul ungar a declarat pentru prima dată starea de urgență în martie 2020 prin intermediul unui decret guvernamental, ca răspuns la pandemia de coronavirus.
Starea de urgență introdusă ca urmare a epidemiei de coronavirus se va încheia la 31 mai, dar cel de-al 10-lea amendament constituțional va oferi ocazia partidelor aflate la guvernare să o reintroducă din cauza războiului.
În plus, un alt ordin juridic special rămâne în vigoare în Ungaria. Așa-numita „stare de criză din cauza migrației în masă”, introdusă în 2016 și prelungită de numeroase ori de-a lungul ultimilor ani, acordă, de asemenea, mai multe măsuri legale extraordinare guvernului. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că frontierele Ungariei au fost în mare parte închise pentru migranți de la criza migrației din Europa din 2015. Constituția modificată va acorda, prin urmare, un spațiu larg de manevră juridică.