Laura Codruța Kovesi a dat lovitura momentului. Fosta șefă a DNA a ajuns la un acord cu Viktor Orban, premierul Ungariei. Anunţul a fost făcut de biroul procurorului-şef ungar, pe website-ul său. Potrivit acestuia, Biroul Procurorului Public European (EPPO) şi Parchetul general din Ungaria au semnat un acord privind cooperarea şi schimbul de informaţii pentru a facilita investigaţiile şi punerile sub acuzare.

Ungaria este primul dintre cele cinci state membre ale Uniunii Europene neparticipante la EPPO care semnează un asemenea acord, potrivit unei declaraţii a Biroului procurorului general ungar, scrie Agerpres.ro.

Acordul a fost semnat de procurorul public european, Laura Codruţa Kovesi, şi procurorul general al Ungariei, Peter Polt, şi acoperă metodele de cooperare în chestiuni penale, precum şi modalităţile de schimb de informaţii strategice, indică declaraţia citată.

Înțelegerea dintre Kovesi și Orban

Conform acordului, ”Serviciul procuraturii Ungariei va ajuta activitatea EPPO cu instrumente juridice furnizate de actele Uniunii Europene referitoare la cooperarea judiciară în chestiuni penale sau alte acorduri juridice multilaterale”, adaugă declaraţia. De asemenea, este avută în vedere organizarea de conferinţe şi seminarii comune.

Biroul Procurorului Public European (EPPO), care ar fi trebuit să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, este o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Nivelul central va monitoriza, va conduce şi va supraveghea toate investigaţiile şi urmăririle penale desfăşurate de procurorii europeni delegaţi, asigurând astfel o politică consecventă în materie de investigaţii şi urmărire penală în întreaga Europă. Deşi competenţa sa este limitată la statele membre participante, Parchetul European va coopera cu celelalte state membre ale UE neparticipante.

Dintre cele 27 de state membre UE, cinci nu participă la EPPO: Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca.