Ungaria a ajuns la un acord cu Bruxellesul privind reforma justiției

Sursă: Dreamstime

Ungaria a ajuns la un acord comun cu Comisia Europeană în ceea ce privește reformele judiciare. Ungaria este singura țară din UE al cărei plan de relansare de după pandemie nu a obţinut încă acordul de la Bruxelles.

Ungaria a ajuns la un acord cu Comisia Europeană în ceea ce privește realizarea unor reforme pentru întărirea independenţei justiţiei, lucru ce reprezintă o exigenţă crucială a Bruxelles-ului cu scopul de a debloca planul de relansare, a declarat, joi, 10 noiembrie, o sursă europeană, a relatat publicația AFP.

Ungaria a acceptat condițiile puse de Comisia Europeană

Ungaria condusă de Viktor Orban este unica ţară din Uniunea Europeană al cărei plan de relansare de după pandemie, care presupune subvenţii de 5,8 miliarde de euro, nu a obţinut încă acordul de la Bruxelles. În mod contrar,  dacă planul nu va fi validat până la finalul anului 2022, în consecință 70% din fonduri s-ar pierde.

Potrivit sursei citate anterior, autoritățile de la Budapesta „a acceptat” în cele din urmă condiţiile puse de Comisia Europeană în ceea ce privește reformele pentru întărirea independenţei sistemului judiciar al țării. Aceste măsuri vor trebui adoptate până în luna martie 2023. În mod contrar,  banii nu ar fi transferaţi, a precizat sursa.

Executivul de la Budapesta nu va mai avea posibilitatea să conteste decizii ale justiţiei la Curtea Constituţională

De asemenea, Ungaria a adoptat în ultimele luni măsuri de combatere a corupției, ceea ce reprezintă o altă cerinţă a Bruxellesului pentru deblocarea fondurilor. Reformele convenite prevăd ca numirile în posturile cheie ale sistemului judiciar să fie monitorizate de către Consiliul Naţional Judiciar, o instanţă al cărei rol este astfel întărit.

Potrivit sursei citate, o altă măsură în acest sens este că Executivul de la Budapesta nu va mai avea posibilitatea să conteste decizii ale justiţiei la Curtea Constituţională, „aleasă politic”, iar Curtea Supremă nu va mai putea să îi împiedice pe judecătorii ungari să consulte Curtea de Justiţie a UE.

Comisia a lansat o procedură inedită împotriva Budapestei

În cadrul unei reuniuni ale Comisiei Europene din 22 noiembrie se va discuta despre examinarea planului de relansare al Ungariei, a precizat o altă sursă de la Bruxelles.

Îngrijorările Bruxellesului privind corupţia din Ungaria au determinat Comisia să lanseze o procedură inedită împotriva Budapestei, ameninţând să suspende transferul a 7,5 miliarde de euro reprezentând fonduri europene pentru această ţară.

Comisia Europeană trebuie să evalueze în această lună dacă măsurile adoptate de Ungaria de a combate corupția sunt suficiente pentru a scăpa de sancţiuni, iar decizia finală va reveni Consiliului, adică statelor membre. Acest lucru se va întâmpla în luna decembrie.