În cadrul reuniunii, Parviz Shahbazov și Peter Szijjarto au discutat aspecte legate de cooperarea în formatul OST, acordul privind parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării și transportului de energie verde între Azerbaidjan, Georgia, Ungaria și România, dar și despre implementarea Memorandumului de înțelegere privind cooperarea în domeniul gazelor naturale.
Ungaria va primi gaze din Azerbaidjan la finalul acestui an
De asemenea, s-a aflat că furnizarea de gaze către Ungaria va începe la sfârșitul lui 2023. A avut loc, totodată, un schimb de opinii în legătură cu măsurile necesare pentru punerea în aplicare a proiectului coridorului de energie verde, care include producția de energie verde în Marea Caspică, instalarea diferitelor linii pentru transportul acestei energii, instalarea unui cablu submarin în Marea Neagră și livrarea acesteia pe piețele mondiale.
S-au luat în considerare și posibilitățile de extindere a participării companiei MOL la dezvoltarea zăcămintelor de petrol și gaze din Azerbaidjan.
Azerbaidjanul devine un jucător din ce în ce mai important în energia verde
Azerbaidjanul începe să își consolideze poziția în piața europeană de energie verde, dar și să implementeze diverse proiecte în colaborare cu companii străine.
Pe lângă constituirea bazei legale pentru dezvoltarea energiei verzi, Azerbaidjanul a început și implementarea diferitelor proiecte conexe cu companii străine.
Pe 13 februarie, la Baku a avut loc ceremonia de deschidere a celei mai mari centrale termice (TSP) care nu a fost construită încă în Azerbaidjan, cu o capacitate planificată de 1.280 de megawați (MW) (Apa.az, 13 februarie).
Valoarea totală a proiectului este estimată la aproximativ 400 de milioane de dolari, adică de două până la trei ori mai ieftin în comparație cu alte proiecte similare. Eficiența sa din punctul de vedere al costurilor este legată de faptul că centrala electrică va fi construită în Mingachevir, centrul energetic al Azerbaidjanului, unde infrastructura relevantă, inclusiv liniile de transport și de gaz, este deja disponibilă.
Având în vedere prețurile actuale de pe piață, proiectul este de așteptat să înregistreze profituri ale investiției sale la numai șase ani după 2025, când centrala este planificată să devină complet operațională (Azertag, 13 februarie). Pentru construcții se va folosi tehnologie ecologică avansată și, drept urmare, se estimează că va scădea cu 2 milioane de tone cantitatea de dioxid de carbon emisă în acest proces (Apa.az, 13 februarie).