Ungaria a anunțat că va crea o autoritate anticorupție

ungaria

Sursă: Dreamstime

Ungaria trimite o undă de șoc în Uniunea Europeană! Guvernul de la Budapesta a anunțat că ca înființa o nouă instituție, subliniind că acest lucru se va întâmpla până la data de 21 noiembrie 2022.

Ungaria trimite o undă de șoc în Uniunea Europeană! Guvernul de la Budapesta a făcut anunțul. Se va întâmpla până în 21 noiembrie

Ungaria va crea o autoritate anticorupție și un grup de lucru care să implice organizații neguvernamentale pentru a supraveghea cheltuirea fondurilor Uniunii Europene, a anunțat guvernul într-un decret publicat în gazeta oficială la sfârșitul zilei de luni.

Demersul Budapestei este menit să deblocheze fonduri UE, în condițiile în care guvernul premierului naționalist Viktor Orban este implicat în lupte cu Bruxelles-ul pe tema corupției, a migrației, a drepturilor LGBTQ și a standardelor democratice.

Comisia Europeană a refuzat să aprobe ca Ungaria să beneficieze de banii destinați să ajute economiile să facă față pandemiei COVID-19, acuzând guvernul Orban de subminarea statului de drept.

Ungaria se confruntă, de asemenea, cu sancțiuni financiare din partea Uniunii Europene din cauza acelorași probleme legate de statul de drept, inclusiv procedurile de achiziții publice care nu respectă garanțiile anticorupție.

Guvernul va introduce în parlament un proiect de lege pentru crearea unei autorități anticorupție independente până la 30 septembrie și se așteaptă ca aceasta să fie înființată până la 21 noiembrie.

Cu ce se va ocupa noul organism

Noul organism va interveni în cazul în care autoritățile maghiare nu vor lua măsuri suficiente pentru „a preveni, investiga și soluționa cazurile de fraudă, conflict de interese, corupție sau alte infracțiuni și abuzuri” atunci când sunt cheltuite fondurile Uniunii Europene, se arată în decret.

De asemenea, guvernul va crea un grup de lucru anticorupție care va consilia autoritatea. Jumătate dintre membrii grupului vor fi delegați ai guvernului, iar ceilalți vor fi reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale.

Guvernul de la Budapesta este supus unor presiuni tot mai mari

În ultimele luni, guvernul lui Orban a fost supus unor presiuni tot mai mari pentru a ajunge la un acord cu Bruxelles-ul, în condițiile în care forintul a atins noi minime, iar inflația continuă să crească.

Șeful de cabinet al premierului Orban a declarat luna trecută că Ungaria va modifica până la sfârșitul lunii octombrie mai multe legi criticate de Comisia Europeană dacă se va ajunge la un acord cu executivul UE privind ajutorul financiar.

Gergely Gulyas a declarat, de asemenea, că Ungaria va crea un sistem „mai strict ca niciodată” și mai transparent de supraveghere a utilizării fondurilor UE și a contractelor de achiziții publice, scrie Reuters.