”Ministerul român al Afacerilor Externe a fost informat de către Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului cu privire la sprijinirea de către Ungaria a candidaturii ţării noastre pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Menţionăm că lista candidaţilor nominalizaţi pentru negocieri de aderare ar putea să facă obiectul unei decizii în cadrul reuniunii Consiliului OCDE de astăzi, 25 septembrie 2017, sau cu prilejul reuniunilor viitoare”, precizează MAE.
Potrivit MAE, demersurile specifice diplomaţiei româneşti din ultima perioadă, îndreptate spre un dialog de substanţă cu statele membre ale Organizaţiei şi cu structurile acesteia, au urmărit să facă cunoscute atuurile şi argumentele României de natură să genereze consensul cu privire la sprijinirea candidaturii ţării noastre.
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat luni că Ungaria şi-a reluat sprijinul pentru aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), după ce preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seara, că situaţia de la Liceul Catolic din Târgu Mureş va fi rezolvată printr-o hotărâre de guvern sau lege, pentru anul şcolar viitor, informează MTI.
Peter Szijjarto a precizat că a avut o convorbire telefonică şi cu omologul său român, Teodor Meleşcanu, care a mulţumit Guvernului de la Budapesta pentru reluarea sprijinului său şi a dat asigurări că Executivul de la Bucureşti va face totul pentru soluţionarea situaţiei de la Liceul Catolic din Târgu Mureş.
La o reuniune a OECD care a avut loc la începutul lunii septembrie, autorităţile ungare nu au sprijinit candidatura României pentru un post de membru al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), în urma suspendării activităţii Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş.
Liviu Dragnea a anunţat, sâmbătă, pe Facebook, că a discutat la telefon cu premierul ungar, Viktor Orban, despre situaţia de la Liceul Catolic din Târgu Mureş şi l-a asigurat pe acesta că problema apărută „va fi rezolvată”.
Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 35 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.