Deficitul bugetar al Ungariei a atins 40% din ţinta anuală la sfârşitul lunii februarie, după o serie de cheltuieli unice, a anunţat Ministerul de Finanţe, citat de Bloomberg. Deficitul lunar a fost de 381,9 miliarde forinţi (1,95 miliarde dolari) în februarie, după un excedent de 31,3 miliarde forinţi în ianuarie. Deficitul din primele două luni ale anului a atins 351 miliarde forinţi, sau 40% din ţinta anuală a guvernului pentru acest an, de 879 miliarde forinţi. Ungaria, pr
Deficitul bugetar al Ungariei a atins 40% din ţinta anuală la sfârşitul lunii februarie, după o serie de cheltuieli unice, a anunţat Ministerul de Finanţe, citat de Bloomberg.
Deficitul lunar a fost de 381,9 miliarde forinţi (1,95 miliarde dolari) în februarie, după un excedent de 31,3 miliarde forinţi în ianuarie. Deficitul din primele două luni ale anului a atins 351 miliarde forinţi, sau 40% din ţinta anuală a guvernului pentru acest an, de 879 miliarde forinţi.
Ungaria, prima ţară din Uniunea Europeană care a apelat la ajutoare externe în 2008, a îngheţat cea mai mare parte a rezervelor bugetare, pentru a putea aduce deficitul la 3,8% din produsul intern brut (PIB) în acest an, de la nivelul de 3,9% estimat pentru anul trecut, condiţie impusă de Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi de UE la acordarea ajutoarelor.
FMI şi UE au anunţat pe 15 februarie că ţinta de deficit stabilită de Ungaria este „realizabilă”, însă au avertizat că Ungaria riscă totuşi să nu poată atinge obiectivul şi că guvernul ar putea avea nevoie de noi măsuri în acest sens.
Deficitul din luna februarie a fost provocat de cheltuieli pentru plata dobânzilor, pentru finanţarea spitalelor şi pentru alte subvenţii, potrivit datelor oficiale.
Deficitul din acest an ar putea fi de 4% din PIB, dacă toate rezervele vor fi reţinute, a anunţat banca centrală pe 24 februarie.
Ungaria a obţinut un împrumut de 20 miliarde euro în 2008, pentru a face faţă crizei financiare ce a oprit afluxurile de capital.