Ungaria și Gazprom au convenit asupra unei posibile creșteri a livrărilor de gaze rusești

Ungaria și gigantul energetic rus Gazprom au convenit asupra unei posibile creșteri a livrărilor de gaze rusești către această țară, conform unui anunț făcut de Péter Szijjártó, ministrul de externe al Ungariei, și compania Gazprom, în cadrul unui forum privind gazele naturale desfășurat la Sankt Petersburg, Rusia.

Szijjártó a subliniat că este responsabilitatea guvernului ungar să asigure securitatea energetică pe termen lung a țării la un preț competitiv, transmite Pravda.

Ministrul ungar de externe a declarat că, pentru anul 2024, Ungaria va primi un total de 6,7 miliarde de metri cubi de gaz rusesc. În cadrul întâlnirii de la Sankt Petersburg, compania maghiară de stat MVM și Gazprom au semnat un acord pentru continuarea cooperării energetice, pe care Szijjártó l-a descris ca fiind favorabil pentru Ungaria.

În plus, Gazprom a anunțat că a fost semnat un memorandum de înțelegere care analizează posibilitatea creșterii livrărilor de gaze către Ungaria.

Peter Szijjarto
SURSA FOTO: Facebook, Szijjártó Péter

Rolul gazoductului Turkish Stream

Szijjártó a evidențiat importanța gazoductului Turkish Stream pentru securitatea energetică a Ungariei, menționând că acesta asigură transportul de gaze rusești către Europa prin ruta sudică.

„Mulți oameni nu pot aprecia pe deplin semnificația acestuia, deoarece, din fericire, nu au fost nevoiți să înfrunte o lipsă de securitate energetică”, a spus ministrul.

El a subliniat că, fără acest gazoduct, Ungaria ar fi fost în prezent într-o „mare încurcătură” în asigurarea aprovizionării cu energie, în special în contextul planurilor de întrerupere a tranzitului de gaze rusești prin Ucraina începând cu 1 ianuarie.

„Datorită celor 20 de milioane de metri cubi livrați pe zi prin Turkish Stream, putem cumpăra mai mult gaz decât am achiziționat pe tot parcursul anului trecut”, a explicat Szijjártó.

Amintim că, în august, Szijjarto a susținut că „securitatea energetică a Ungariei nu poate fi garantată fără gaz rusesc”. În octombrie, premierul slovac Robert Fico și-a anunțat intenția de a convinge Ucraina să nu oprească tranzitul de gaze după 2024, când expiră acordul de tranzit dintre Ucraina și Gazprom.

Ulterior, prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a confirmat că Kievul nu ia în considerare prelungirea acordului de tranzit cu Gazprom din Rusia după ce actualul acord expiră în 2024.