Ungaria a blocat inițiativa statelor membre ale Uniunii Europene de a semna o declarație comună pentru a marca doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.
Ungaria a blocat inițiativa statelor membre ale Uniunii Europene de a semna o declarație comună pentru a marca doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, conform unor surse citate de Bloomberg.
Un stat membru al Uniunii Europene, care nu face parte din NATO, a exprimat rezerve cu privire la anumite secțiuni ale declarației. Nu s-a precizat, însă, dacă a decis să o blocheze.
Ungaria i-a determinat pe liderii UE să ia atitudine
În contrast, veto-ul dat de Ungaria, cu motivele sale neclare inițial, a determinat liderii Comisiei Europene, Consiliului European și Parlamentului European să elaboreze o declarație proprie vineri.
Aceasta asigură Ucraina de continuarea sprijinului financiar și militar. În document se subliniază angajamentul de a răspunde nevoilor urgente ale Ucrainei în materie de apărare.
Ungaria, cunoscută pentru poziția sa anti-război și apropierea de Moscova, a generat speculații cu privire la motivele veto-ului.
UE, declarație de sprijin pentru Ucraina
Liderii UE promit să intensifice sprijinul militar și cooperarea cu Ucraina. Ei au subliniat, totodată, angajamentul lor față de suveranitatea europeană și securitatea regiunii.
„Vom continua să răspundem nevoilor militare şi de apărare presante ale Ucrainei, inclusiv prin livrări de muniţii şi rachete de care Ucraina are nevoie urgentă. Am întreprins acţiuni fără precedent la nivelul UE pentru a accelera producţia industriei europene de apărare şi vom continua să creştem capacitatea, ceea ce ne va permite să ne intensificăm sprijinul militar şi cooperarea cu Ucraina, consolidând în acelaşi timp pregătirea noastră în materie de apărare şi suveranitatea europeană”, au spus liderii europeni.
Un purtător de cuvânt al Consiliului European a refuzat să ofere comentarii, conform informațiilor furnizate de Bloomberg.
Noi sancțiuni împotriva Rusiei
Într-un context separat, Uniunea Europeană a adoptat noi sancțiuni. Acestea vizează sute de persoane și entități. Este al 13-lea set de măsuri implementate de bloc începând cu invazia Rusiei în Ucraina.
Declarația comună a liderilor europeni, Ursula von der Leyen, Charles Michel și Roberta Metsola, subliniază tragica aniversare a războiului de agresiune la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei. Aceasta condamnă încălcările manifeste ale dreptului internațional și ale Cartei ONU. Sunt evidențiați cei doi ani de violență, brutalitate, teroare și distrugere. Declarația reafirmă angajamentul Uniunii Europene de a sprijini întotdeauna independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în limitele granițelor sale recunoscute internațional. Este subliniată, de asemenea, ilegalitatea anexării Crimeei și a Sevastopolului cu 10 ani în urmă.
Rușii vor fi trași la răspundere pentru război
Potrivit liderilor celor trei instituții europene, Rusia și liderii săi poartă întreaga responsabilitate pentru acest război. Ursula von der Leyen, Charles Michel și Roberta Metsola promit că rămân hotărâți să-i tragă la răspundere, inclusiv pentru crima de agresiune. Ei asigură Kievul că, „mai mult ca niciodată”, europenii rămân „uniți și fideli” promisiunii de a sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar.
Liderii europeni subliniază că Uniunea Europeană își va continua sprijinul politic, militar, financiar, economic, diplomatic și umanitar pentru a ajuta Ucraina să se aper. UE va proteja poporul și infrastructura critică. În plus, Ucraina va fi susținută să-și recâștige integritatea teritorială și să aducă înapoi copiii deportați. Ei afirmă că „viitorul Ucrainei se află în Uniunea Europeană”. Aceștia promit sprijin financiar regulat și previzibil, cu un pachet de asistență financiară în valoare de 50 de miliarde de euro pentru perioada 2024-2027.