Potrivit unui rezumat, remis marţi agenţiei de presă MTI, țările emergente din afara Uniunii Europene nu vor fi atât de norocoase: recuperarea lor va încetini şi din această cauză decalajul de bunăstare globală s-ar putea adânci şi mai mult între ţările emergente şi dezvoltate.
Ţările în curs de dezvoltare au la dispoziţie mai puţine instrumente pentru atenuarea efectelor economice negative
Analiştii Euler Hermes şi Allianz Research au analizat în ultima lor prognoză economică impactul pandemiei de coronavirus asupra inegalităţilor globale de bunăstare, respectiv Ungaria când va ajunge la nivelul veniturilor celor mai dezvoltate țări. Potrivit analizei, diferenţa privind bunăstarea între ţările bogate şi mai sărace a scăzut pe termen scurt, deoarece în 2020 pandemia de coronavirus a avut la început un impact economic negativ în special asupra ţărilor dezvoltate.
După modele realizate pe termen lung, s-a format o imagine total diferită: decalajul privind bunăstarea s-ar putea adânci în continuare pe termen mediu şi lung, fiindcă ţările în curs de dezvoltare au la dispoziţie mai puţine instrumente pentru atenuarea efectelor economice negative, ba mai mult, avansează mai încet şi în privinţa imunizării populaţiei, trasmite MTI.
În noul mediu economic de după pandemie, forţa de muncă ieftină nu va mai fi un punct de vedere prioritar pentru investitori, astfel ţările emergente ar putea pierde forţa lor de atracţie din punct de vedere economic care a contribuit major până acum la consolidarea clasei de mijloc din aceste societăţi. Aceste ţări mai sunt ameninţate şi de pericolul de îndatorare.
Analiştii au precizat că o ţară face parte din grupul ţărilor celor mai dezvoltate, cu un nivel ridicat al veniturilor, dacă venitul național pe cap de locuitor, măsurat în paritatea puterii de cumpărare, atinge 50% din venitul Statelor Unite.
Pe baza acestui calcul, din fostele ţări socialiste mai întâi Cehia şi Slovenia, iar apoi Estonia au atins un nivel ridicat al veniturilor. Aceste ţări au fost urmate, în 2018, de Lituania, iar în 2019, de Polonia. Din analiză mai rezultă că în cazul Ungariei, statutul de membru al UE este acel factor care ajută la normalizarea situaţiei ţării relativ destul de repede după epidemie.
Rusia şi Turcia, cele mai afectate de încetinirea procesului de redresare
Cercetătorii au identificat mai multe ţări din afara UE în care procesul de redresare va încetini semnificativ, dintre aceste ţări cele mai importante fiind Rusia şi Turcia. Cele mai mari schimbări sunt aşteptate de specialişti în domeniu digitalizării. Utilizarea inteligenţei artificiale, robotizarea, respectiv răspândirea economiei bazate pe date au atins nivelul în care pot transforma complet lumea muncii.
Din această cauză, costurile cu forţa de muncă devin tot mai puţin importante, ceea ce ar putea duce la adâncirea decalajelor privind bunăstarea globală. Protecţia climei şi aspectele ecologice ar putea deveni determinante şi pot ajuta în primul rând economiile țărilor dezvoltate. Potrivit analiştilor, se aşteaptă la investiţii majore în sectoarele economice verzi, care vor fi generate în primul rând de modificarea obiceiurile de consum în ţările cu venituri mai mari.
Consumatorii vor prefera tot mai mult pe producătorii locali, va câştiga teren şi modelul economiei circulare, respectiv economia bazată pe partajare. Toate acestea vor avea un impact negativ asupra ţărilor cu economii emergente.
În timp ce în ultimele decenii, datorită globalizării, venitul pe cap de locuitor a crescut semnificativ în multe țări în curs de dezvoltare, avansarea mai sus, atingerea statutului de venit ridicat va întârzia în timp pentru aceste ţări, se arată în prognoza economică realizată de Euler Hermes şi Allianz Research.