Ungaria are pretenții de la partidele etnice din străinătate
„Partidele maghiare din afara Ungariei trebuie să reprezinte interesele maghiarilor care doresc să prospere în patria lor”, a declarat, sâmbătă, Janos Arpad Potapi, secretar de stat pentru comunităţile maghiare din afara ţării, la o masă rotundă care a avut loc la Rijeka, Croaţia, transmite MTI.
Potrivit spuselor sale, în cadrul discuțiilor de la masa rotundă, s-a convenit că principala realizare a politicii comunitare naţionale din ultimii 13 ani a fost consolidarea comunităţilor maghiare din Bazinul Carpatic, ce s-a confruntat cu o situaţie dificilă în urma pandemiei provocată de coronavirus, a războiului din Ucraina şi a sancţiunilor impuse împotriva Rusiei, „iar răspunsurile la provocări trebuie găsite împreună”.
„Toţi aceşti factori ar fi avut un efect mult mai grav dacă aceste comunităţi nu s-ar fi unit. De asemenea, datele recensământului, indică faptul că populaţia maghiară este în scădere în toate regiunile de dincolo de graniţă, precum şi în Ungaria.
Fără munca noastră, ratele (de deteriorare) ar fi fost mult mai mari”, a spus secretarul de stat ungar. Potapi a precizat că, în tot Bazinul Carpatic, se apropie „alegeri foarte importante”, „şi trebuie să lucrăm împreună pentru a ne asigura că partidele maghiare au rezultate bune…”, a adăugat oficialul maghiar.
Potrivit sursei citate anterior, la masa rotundă au participat Kelemen Hunor, liderul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Istvan Pasztor de la Alianţa Maghiarilor din Voivodina (Serbia), Laszlo Brenzovics de la Alianţa Culturală a Maghiarilor din Subcarpaţi (Ucraina), Robert Jankovics de la Uniunea Democrată a Maghiarilor din Croaţia, Orban Dusan din partea Comunităţii naţionale autonome maghiare din Pomurjee (Slovenia) şi un reprezentant al Partidului Comunitar Maghiar (Slovacia).
Ungaria cere respectarea drepturilor minorităţii maghiare din Ucraina
Cu o zi în urmă, Tamas Menczer, secretar de stat în cadrul Ministerul de Externe din Ungaria, a anunțat că Guvernul de la Budapesta face apel la Parlamentul, Guvernul şi preşedintele Ucrainei „să oprească limitarea drepturilor minorităţii maghiare”, cerând Uniunii Europene (UE) să pună problema pe agenda sa şi „să ia măsuri semnificative” menite să restabilească drepturile maghiarilor din Ucraina.
„Sunt evident ingenioase şi coordonate, în contravenţie totală cu acordurile bilaterale şi internaţionale ale Ucrainei şi cu toate valorile europene”, a zis el.
Din punctul său de vedere, legea educaţiei din Ucraina îi lipseşte pe elevii maghiari de posibilitatea de a învăţa în limba maghiară. Conform legii, copiii etnici maghiari vor trebui să înveţe în ucraineană cel puţin 20% din orele lor începând cu clasa a cincea, 40% din clasa a noua şi 60% din clasa a zecea. Potrivit spuselor sale, scopul politic al legii este ca toţi elevii să înveţe să vorbească ucraineană.
„Nu se va realiza, deoarece o limbă nu poate fi predată decât la cursuri de limbi (n.red. străine)”, a spus oficialul maghiar.