Ungaria a dat un semnal pozitiv cu privire la aderarea Suediei la NATO. Este doar o chestiune tehnică

Sursă: Dreamstime

Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a dat marți un semnal pozitiv cu privire la aderarea Suediei la NATO. Anunțul oficialului din Ungaria a venit în contextul în care țara nu a ratificat încă aderarea Suediei.

Anunțul oficialului din Ungaria a venit sub forma unei postări pe Facebook, înainte ca acesta să plece la Vilnius, unde va participa la summitul NATO din 11 şi 12 iulie.

Ungaria susține aderarea Suediei la NATO

„Guvernul susţine aderarea Stockholmului la alianţa atlantică şi de aceea am trimis o propunere relevantă către parlament în urmă cu câteva luni. (…) Încheierea procesului de ratificare este acum doar o chestiune tehnică”, a scris Peter Szijjarto pe contul său de Facebook.

De asemenea, Szijjarto a apreciat că, în afara aderării Suediei la NATO, un alt punct important pe agenda reuniunii îl va construi războiul din Ucraina.

„Poziţia Ungariei este clară: pacea trebuie încheiată în Ucraina cât mai curând posibil pentru a salva vieţi”, a conchis şeful diplomaţiei din Ungaria.

NATO va da la Vilnius semnale pozitive Ucrainei privind aderarea

În altă ordine de idei, consilierul pe probleme de securitate al Casei Alb a spus că NATO va da semnale pozitive Ucrainei la summitul de la Vilnius în ceea ce privește aderarea la alianță.

„O cale a reformelor pentru Ucraina” va fi trasată, dar „nu pot oferi un calendar”, le-a transmis Sullivan jurnaliştilor prezenţi la Vilnius, unde are loc marţi şi miercuri summitul NATO.

În esenţă, la summitul de la Vilnius, NATO va trimite un „semnal pozitiv” Ucrainei cu privire la intenţia Kievului de a adera la alianţă, a mai spus Sullivan, potrivit Reuters.

Sullivan a mai anunţat că miercuri va avea loc o întâlnire între preşedintele american Joe Biden şi omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.

De asemenea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus luni seara compatrioţilor că majoritatea membrilor NATO sprijină aderarea ţării sale, iar summitul de la Vilnius ar trebui să confirme că Ucraina merită să fie un membru de facto al alianţei de îndată ce războiul se va încheia, transmiţând „un semnal clar”.

„Ucraina se află în ajun de Vilnius, summitul NATO, care poate deveni exact ceea ce ţara noastră, întreaga Alianţă şi securitatea globală au nevoie. Lucrăm extrem de mult în aceste zile! Chiar mai activ decât oricând. Şi, deşi această muncă este aproape sută la sută în spatele scenei, nu este mai puţin importantă decât orice muncă publică”, a declarat Zelenski în mesajul video transmis luni seară către ucraineni.