Ungaria a dispus creşterea gradului de pregătire a forţelor armate

Ministrul Apărării din Ungaria, Kristóf Szalay-Bobrovniczky, a anunțat că țara sa se confruntă acum cu „provocări de securitate ca niciodată”, precum „imigranții ilegali violenți care invadează granițele sudice” ale Ungariei.

„Toată lumea din Europa reacționează la aceste lucruri. Regatul Unit a anunțat mobilizarea militară, Slovacia a ordonat starea de urgență, Polonia își intensifică și ea pregătirea. Trebuie să ne pregătim și noi”, a scris, miercuri după-amiază, Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din Ungaria, pe pagina sa de Facebook.

Acesta a precizat că l-a instruit pe comandantul Forţelor Armate ale Ungariei, Romulus Ruszin-Szendi, să se pregătească pentru o pregătire militară sporită „pentru a proteja pacea”.

„Asta înseamnă că în săptămânile și lunile următoare Forțele noastre de Apărare vor practica antrenamente mai mari, mai intensive, în mai multe zone ale țării. Antrenamentul accelerează și invităm mai mulți rezerviști. Facem toate astea pentru a ne proteja familiile și casele.

Apărarea Ungariei este sarcina Apărării Naționale Maghiare. O apărare de ultimă generație care răspunde provocărilor imediat și eficient ne asigură că zilele calme și nopțile liniștite. Pentru noi, siguranța Ungariei este prioritatea noastră”, scrie în postarea lui Kristóf Szalay-Bobrovniczky.

Tot miercuri, șeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, a spus că Europa şi mai ales vecinii Ucrainei se confruntă acum cu „provocări extrem de grave la adresa securității lor fizice”.

Ungaria spune că securitatea UE se confruntă cu provocări extrem de grave

La finalul unei reuniuni cu omologii săi din Austria, Slovacia, Slovenia şi Republica Cehă, Peter Szijjarto, a spus că statele UE se confruntă cu „provocări extrem de grave la adresa securităţii lor fizice” din cauza războiului izbucnit în Ucraina, precum şi a „inflaţiei de război” şi a „nesiguranţei totale” în ce priveşte livrările de energie.

De asemenea, el a subliniat că întărirea legăturilor economice între Ungaria, Austria, Slovacia, Slovenia şi Republica Cehă este „crucială” acum, conform informațiilor transmise de către MTI.

Totodată, Peter Szijjarto a atenţionat că noi valuri de migraţie, declanşate de foamete, ar putea crea o presiune fără precedent asupra Europei, precizând că ţara sa, care se confruntă cu o dublă presiune, a primit deja peste 830.000 de refugiaţi din Ucraina şi a oprit în acelaşi timp 120.000 de migranţi ilegali să intre pe la frontiera sudică.

Acesta a asigurat că Ungaria va continua să aibă grijă de refugiaţii de război şi să blocheze totodată migraţia ilegală la graniţele sale, menţionând că Guvernul de la Budapesta a cheltuit deja 1,6 miliarde de euro pe aceste două misiuni, în timp ce Bruxellesul a rambursat până acum doar 2% din aceste costuri.