Spania a blocat investiția unei companii maghiare de trenuri
Spania a decis să blocheze o investiție de 600 de milioane de euro din partea unui consorțiu maghiar specializat în producția de trenuri, invocând motive de securitate națională.
Decizia survine în contextul politicii lui Viktor Orban, cunoscut pentru menținerea unor relații strânse cu Rusia și China, conform informațiilor publicate de Financial Times.
Ganz-Mavag a anunțat că va contesta în instanță decizia de a-i interzice preluarea companiei Talgo, tot un producător de trenuri, argumentând că această măsură „afectează ordinea publică și securitatea națională”. Producătorul maghiar este deținut în proporție de 45% de Corvinus, o instituție financiară de stat din Ungaria.
Ministerul spaniol al Economiei a refuzat să comenteze subiectul, explicând că analiza care a fundamentat decizia este confidențială. Reprezentanții ministerului au subliniat că decizia este conformă cu legislația națională și europeană.
Legăturile lui Orban cu Rusia stârnesc teamă în Europa
Atât presa spaniolă, cât și cea maghiară au asociat veto-ul cu posibilele legături ale lui Viktor Orban cu Rusia și cu riscurile de securitate pentru infrastructura spaniolă.
Óscar Puente, ministrul spaniol al Transporturilor, a declarat că guvernul va face „tot ce este posibil” pentru a împiedica preluarea. Talgo este considerată o companie strategică datorită accesului său la informații sensibile despre rețeaua feroviară.
Ungaria a înghețat 19 milioane de euro din depozitele IIB
Amintim că Banca Internațională de Investiții (IIB) depune eforturi pentru ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei, pentru a-și putea îndeplini obligațiile față de investitori și creditori. Totuși, optimismul în privința unei soluții miraculoase este scăzut.
Ungaria a decis să blocheze 19 milioane de euro din depozitele băncii de dezvoltare, dar nu a oferit informații suplimentare despre eforturile de recuperare a fondurilor pierdute.
A trecut mai bine de un an de când Banca Internațională de Investiții a suspendat activitatea filialei sale din Budapesta, ca urmare a războiului din Ucraina și a sancțiunilor internaționale. Cu toate acestea, viitorul băncii ruse de dezvoltare, al activelor sale și al sutelor de milioane de euro pe care le datorează acționarilor rămâne incert, conform Balkansight.
Conform anchetelor realizate de BIRN și rapoartelor recente, autoritățile maghiare nu au reușit să clarifice pașii necesari pentru recuperarea parțială sau totală a banilor contribuabililor investiți în Banca Internațională de Investiții (IIB). Deși banca este un creditor multilateral cu origini în epoca sovietică, după ce a fost reactivată de regimul lui Putin și a mutat sediul la Budapesta în 2019, a fost percepută mai degrabă ca un centru de spionaj al Kremlinului. Mai multe puteți citi aici.