Gafa președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a stârnit neliniște în rândul statelor membre, după ce Ungaria a fost exclusă din lista ajutoarelor pentru inundații. O reacție rapidă din partea oficialilor a subliniat eligibilitatea țării, dar întrebările despre criteriile de distribuire a ajutoarelor persistă.
Gafa președintelui Comisiei Europene
Ursula von der Leyen a anunțat săptămâna trecută că cinci state membre vor beneficia de ajutoare din partea Uniunii Europene în urma inundațiilor devastatoare. Printre țările menționate s-au numărat Austria, Cehia, România, Polonia și Slovacia. Ungaria nu a fost inclusă în această listă.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a intervenit rapid pentru a corecta această „greșeală”, subliniind că Ungaria este eligibilă pentru sprijinul Uniunii Europene, în ciuda omiterii.
„Desigur, toate statele membre afectate de inundaţii au dreptul la sprijinul UE, inclusiv Ungaria. La momentul declarației în cauză, date privind daunele au fost primite doar din cele cinci țări menționate – Austria, Cehia, România, Polonia și Slovacia.”, a precizat purtătorul de cuvânt.
Această omisiune a fost interpretată ca o gafă, având în vedere că Budapesta a fost grav afectată de inundații.
Situație complicată pentru Ungaria
Situația legată de Ungaria este mai complexă decât pare. Promisiunea Bruxelles-ului vine cu condiții, deoarece sprijinul este supus anumitor criterii stricte.
Fondurile de coeziune ale Uniunii Europene, în valoare de 10 miliarde de euro, vor fi alocate doar țărilor care îndeplinesc anumite criterii.
Conform acestor criterii, în cazul unui dezastru natural major, daunele directe totale trebuie să depășească 3 miliarde de euro, la prețurile din 2011, sau 0,6% din venitul național brut (VNB) al statului afectat.
Ungaria, o reacție rapidă
Ungaria a reacționat prompt și a implementat măsuri eficiente pentru a gestiona inundațiile. Conform estimărilor inițiale, valoarea totală a pagubelor este de așteptat să rămână sub pragul minim necesar pentru a solicita ajutoare din partea UE. Acest lucru a fost posibil datorită mobilizării rapide a autorităților ungare, care au reușit să limiteze impactul inundațiilor.
Cu toate acestea, Ungaria nu va primi ajutor din partea Bruxelles-ului, deoarece a reușit să facă față provocărilor și să gestioneze eficient inundațiile.
Alte state membre afectate
În contrast cu Ungaria, alte state membre au suferit daune severe. De exemplu, în Polonia, primele evaluări au indicat pagube de aproape 935 de milioane de euro, iar în Austria, suma estimată este de aproximativ 700 de milioane de euro. România și Slovacia au raportat, de asemenea, pagube considerabile, estimate la 12,5 milioane de euro și respectiv 20 de milioane de euro.
Rămâne de văzut cum va evolua sprijinul UE pentru Ungaria și alte țări afectate, în contextul criteriilor stricte de eligibilitate. Așa cum a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, sprijinul este destinat tuturor celor afectați, dar circumstanțele și criteriile sunt decisive în această ecuație, susțin cei de la Magyarmezmet, în traducerea Rador Radio România.