Ungaria a fost exclusă. Viktor Orban nu se aștepta la asta: Fără nicio discriminare

viktor orban

SURSA FOTO: Dreamstime

Grupul suveranist „Patrioți pentru Europa” a lansat o provocare în instanță împotriva Parlamentului European, acuzându-l de excluziune. Aceștia susțin că au fost marginalizați în procesul de împărțire a funcțiilor, în urma unei înțelegeri între grupurile pro-europene care controlează legislativul.

Grupul politic suveranist „Patrioți pentru Europa” au dat în judecată Parlamentul European

Grupul politic suveranist „Patrioți pentru Europa” a intentat un proces împotriva Parlamentului European la Tribunalul General al Uniunii Europene. Suveraniștii susțin că au fost excluși de la împărțirea funcțiilor importante din parlament, în urma unei înțelegeri între grupurile politice care au format majoritatea legislativului european, potrivit EFE.

Grupurile Partidului Popular European (PPE), socialiștii (S&D), liberalii (Renew) și Verzii au creat o coaliție care a sprijinit-o pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat la conducerea Comisiei Europene.

În același timp, aceste formațiuni pro-europene au instituit un „cordon sanitar” pentru a împiedica partidele de extremă dreapta, naționaliste și eurosceptice să obțină influență.

Astfel, noul grup „Patrioți pentru Europa”, al treilea ca mărime în actuala legislatură rezultată din alegerile din iunie, nu a reușit să obțină funcții importante în Parlamentul European.

Conform algoritmului instituției pentru distribuirea funcțiilor, grupului respectiv i-ar fi revenit două președinții de comisii și mai multe poziții de vicepreședinte.

Jordan Bardella (SURSA FOTO: European Parliament)

Eurodeputații suveraniști au fost excluși și din funcțiile de vicepreședinți ai Parlamentului European

Cu toate acestea, grupurile pro-europene care au format majoritatea au structurat repartizarea funcțiilor astfel încât niciun europarlamentar de extremă dreapta să nu obțină posturi de responsabilitate. De asemenea, eurodeputații suveraniști au fost excluși și din funcțiile de vicepreședinți ai Parlamentului European.

Noul grup politic a declarat, într-un comunicat, că rezultatele alegerilor democratice din statele membre ar trebui să se reflecte în conducerea Parlamentului European, acuzând discriminări și încălcarea procedurilor.

„Dorim ca rezultatele alegerilor desfășurate democratic în statele membre să se reflecte în organele de conducere ale Parlamentului European fără nicio discriminare”, se spune în comunicatul în care noul grup politic acuză încălcarea regulilor de procedură ale forului legislativ comunitar.

Plângerea depusă la Tribunalul General al Uniunii Europene a fost inițiată de europarlamentarul francez Jordan Bardella, liderul partidului „Adunarea Națională” (Rassemblement National, RN), și de europarlamentara ungară Kinga Gál, vicepreședinte al grupului și membră a partidului Fidesz, condus de premierul ungar Viktor Orban.