Ungaria a ignorat termenul impus de Europa. Viktor Orban nu mai joacă după regulile UE

steag ungaria

SURSA FOTO: Unsplash - Konrad Koller

Ungaria a ignorat termenul Comisiei Europene pentru a explica de ce a inclus cetățeni ruși și bieloruși în programul care le permite accesul în UE fără controale de securitate suplimentare.

Guvernul Ungariei a omis să răspundă în termenul impus de Comisia Europeană

Guvernul Ungariei a omis să răspundă în termenul impus de Comisia Europeană la solicitările referitoare la includerea cetățenilor ruși și bieloruși în programul național care le permite acestora să călătorească fără verificări suplimentare de securitate în spațiul Uniunii Europene, transmite Euractiv.

La sfârșitul lunii iulie, Deutsche Welle a dezvăluit că Ungaria a inclus cetățeni ruși și bieloruși în programul „Cardul Național” al Budapestei, care le oferă străinilor și familiilor lor dreptul de a munci în Ungaria pentru doi ani, cu opțiunea de a-și prelungi șederea după trei ani.

DW a relatat că această modificare a avut loc „fără prea mult zgomot”, după vizita premierului Viktor Orban la Moscova.

Inițial, programul era destinat doar cetățenilor ucraineni și sârbi, dar, începând cu 9 iulie, a fost extins și la cetățeni din Rusia, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Moldova, Macedonia de Nord și Muntenegru, conform publicației independente ruse Meduza.

Eurodeputatul german Serghei Lagodinsky a avertizat într-un interviu pentru RND că deținătorii acestui „card național” pot călători în UE fără controale suplimentare de securitate.

Manfred Weber, liderul Partidului Popular European, a criticat vehement decizia guvernului lui Viktor Orban imediat ce aceasta a fost dezvăluită în presă.

El a avertizat că noile reguli de acordare a vizelor în Ungaria ar putea „crea grave breşe pentru înlesnirea activităţilor de spionaj” rusesc, punând astfel în pericol securitatea întregii Uniuni Europene.

Weber a exprimat aceste îngrijorări într-o scrisoare către Charles Michel, președintele Consiliului European.

Măsurile ar fi fost adoptate după vizita lui Viktor Orban la Kremlin în iulie

În paralel, Comisia Europeană a cerut explicații oficiale Budapestei, pe fondul speculațiilor că măsurile ar fi fost adoptate după vizita lui Viktor Orban la Kremlin în iulie.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a trimis solicitarea Comisiei către ministrul ungar Sándor Pintér, cerând un răspuns  „nu mai târziu de 19 august”.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat pentru Euractiv că guvernul condus de Viktor Orban nu a oferit încă nicio reacție.

SURSA FOTO: Twitter/ USAmbHungary

Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a răspuns duminică unei scrisori separate trimise de țările nordice și baltice: Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia, care și-au exprimat îngrijorările față de modificările aduse de Ungaria legislației privind dreptul la muncă și ședere, transmițând aceste preocupări Comisiei Europene.

„Indiferent dacă este de competență națională sau a Uniunii, suntem îngrijorați că această decizie ar putea reprezenta un risc grav de securitate la adresa tuturor statelor membre”, se arată în scrisoarea comună semnată de miniștrii de interne, externe și ai justiției din cele 8 țări semnatare.

Scrisoarea a fost trimisă Comisiei Europene joia trecută.

Szijjártó denunță campania de minciuni a țărilor nord-europene și baltice privind programul de vize al Ungariei

Péter Szijjártó a exprimat regretul că colegii săi nord-europeni și baltici continuă campania de denigrare a Ungariei, considerând-o o campanie de minciuni.

El a subliniat că, deși asemenea comportamente nu sunt neobișnuite în rândul politicienilor pro-război, ignorarea faptelor este alarmantă.

„Constatăm cu regret: colegii noştri nord-europeni şi baltici îşi continuă campania de minciuni împotriva Ungariei”, a răspuns duminică pe Facebook Péter Szijjártó .

„Desigur, acest lucru nu este ceva neobişnuit din partea politicienilor pro-război, însă o astfel de desconsiderare a faptelor este, totuşi, alarmantă”, a acuzat Péter Szijjártó.

„Adevărul este că includerea cetăţenilor ruşi şi belaruşi în programul Cardurilor Naţionale nu prezintă niciun risc de securitate din punctul de vedere al Spaţiului Schengen, deoarece aceştia trebuie, şi în continuare, să treacă prin verificări complete pentru a intra şi a şede în Ungaria”, a dat asigurări ministrul de externe al Ungariei.

„Toate declaraţiile contrare ale colegilor nord-europeni şi baltici orbiţi de război sunt simple minciuni”, a subliniat el.