Cu toate acestea, Banca centrală a subliniat că noua povară nu va reprezenta un risc pentru stabilitatea sistemului bancar şi niciuna din băncile ungare nu va avea nevoie de capital suplimentar semnificativ.
Legea, care a fost adoptată cu 184 de voturi pentru, unul contra şi două abţineri, anulează practica utilizării unor cursuri de schimb diferite pentru eliberarea şi rambursarea creditelor în valută. Băncile vor trebui să recalculeze spreadurile pe baza cursului de schimb al Băncii centrale. De asemenea, legea declară ilegală majorarea în mod unilateral a dobânzilor şi comisioanelor din contractele de credit.
Experţii Băncii centrale au pus costurile pentru compensarea debitorilor la 600-900 miliarde forinţi. 'Banca Naţională a Ungariei crede că această sumă nu va provoca probleme în termeni de stabilitate a sistemului bancar, în condiţiile în care nicio bancă nu va avea nevoie de o injecţie semnificativă de capital suplimentar, dar ar putea modifica cota de piaţă a unor bănci pe termen lung', a precizat Banca Naţională.
Actul normativ adoptat vineri în parlament este primul pas legislativ dintr-o schemă de sprijinire a celor cu credite în valută, care ar urma să includă şi o conversie a creditelor în valută în forinţi. Creditele în valută, în principal în franci elveţieni, erau populare în Ungaria înaintea crizei financiare din 2008 însă, ulterior, s-au dovedit a fi păgubitoare după ce forintul ungar s-a depreciat, ceea ce a făcut mai scumpă rambursarea împrumuturilor.
AGERPRES