Ungaria cere restaurarea drepturilor maghiarilor în Ucraina
Sunt din nou tensiuni între Ungaria și Ucraina, scrie The Guardian. Premierul Viktor Orban a anunțat că Ungaria nu va mai sprijini Ucraina pe nicio problemă din relațiile internaționale dacă Kievul nu va restaura drepturile minorității maghiare.
Nu este prima oară când Orban intră într-o confruntare verbală cu Ucraina în ce privește drepturile maghiarilor din această țară. Premierul ungar a făcut afirmația în parlamentul de la Budapesta.
În Ucraina, trăiesc în jur de 150.000 de maghiari. Guvernul de la Budapesta spune că Kievul acționează pentru restrângerea drepturilor acestora de a-și folosi limba nativă, mai ales în educație. În 2017, Ucraina a adoptat o lege prin care limitează folosirea limbilor minoritare în școli. Presa a relatatîn trecut că reformele respective au forțat școlile cu predare în limba rusă și în limbile altor minorități să facă schimbarea.
În același timp, a obligat magazinele, restaurantele și serviciile să vorbească cu clienții în ucraineană. Cu excepția cazurilor în care clienții cereau să vorbească în altă limbă. De asemenea, a fost reglementată folosirea limbii în spații de cultură. Astfel încât limbi, altele decât ucraineană, nu puteau fi folosite în teatre decât în cazuri de „necesitate artistică”. Oficialii de la Kiev au argumentat pentru lege spunând că inițiativa are menirea de a revitaliza o limbă națională. Care a fost subjugată constant, mai întâi în timpul Imperiului Rus și apoi în timpul Uniunii Sovietice.
Relații deteriorate și cu Polonia
Și relațiile Ucrainei cu Polonia par să fie într-un moment de răscruce. Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki şi-a intensificat criticile faţă de declaraţiile recente ale preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta a făcut declarați la Adunarea Generală a ONU, cu privire la comerţul cu cereale, a transmis sâmbătă dpa.
„Vreau să-i spun preşedintelui Zelenski că nu trebuie să-i mai insulte niciodată pe polonezi, aşa cum a făcut-o zilele trecute în apariţia sa la Naţiunile Unite”, a declarat Morawiecki vineri seară, potrivit agenţiei PAP.
Recenta retorică tăioasă dinspre Polonia survine cu câteva săptămâni înaintea alegerilor legislative ce vor avea loc în această ţară pe 15 octombrie.
Comisia Europeană a decis recent să nu prelungească interdicţia privind importurile de cereale ucrainene în Polonia, Ungaria, Slovacia, România şi Bulgaria.