România beneficiază de un avantaj competitiv dat de costurile mai reduse ale forței de muncă și de o fiscalitate mai scăzută asupra capitalului și profitului. În contrast, vecinii noștri de la vest dispun de o infrastructură rutieră mai dezvoltată. De asemenea, se află mai aproape de țările occidentale.

Cu toate acestea, în ceea ce privește urbanismul, situația părea să fie echilibrată. Astfel, în prezent, competiția pentru dezvoltarea celor două capitale pare să fie câștigată de Budapesta.

În timp ce Bucureștiul se confruntă cu un blocaj instituțional prelungit de patru ani și marii investitori, în special companii internaționale de renume, încep să-și reducă prezența în cel mai mare oraș al țării, din cauza lipsei de predictibilitate și a deciziilor administrative locale de a suspenda cadrul legal necesar dezvoltării, capitala Ungariei se află într-o perioadă de creștere rapidă.

Ungaria, înțelegere cu Emiratele Arabe Unite

Bloomberg notează că a fost semnată o înțelegere la cel mai înalt nivel guvernamental între Ungaria și Emiratele Arabe Unite, cu privire la investiții de 5,5 miliarde de euro într-o zonă dezafectată din capitala vecină. Aceasta urmează să fie reamenajată și valorificată după modelul Dubai. Eagle Hills Properties LLC, cu sediul în Abu Dhabi, este unul dintre cei mai importanți dezvoltatori din regiunea Golfului, având proiecte în Europa, Africa și Orientul Mijlociu. Compania va construi inclusiv o gară în cartierul ce va fi reabilitat, conform celor mai moderne standarde de locuire și afaceri.

Potrivit specialiștilor din industrie, o parte semnificativă dintre companiile afectate de politica urbană din București se vor grăbi să-și încheie activitatea în România, atrase de dimensiunea proiectului de la Budapesta. Această mutare, din păcate, va lăsa loc pentru dezvoltatorii mici, dubioși și cu practici îndoielnice. Va duce, totodată, la o scădere semnificativă a veniturilor bugetare ale țării.

În același timp, vor crește cheltuielile sociale cauzate de pierderea locurilor de muncă. În prezent, acestea sunt oferite de marile companii afectate de incertitudinea administrativă și care se orientează către zone unde afacerile lor sunt mai profitabile.

Budapesta, Ungaria
Parlamentul din Budapesta; SURSA FOTO: Dreamstime

61% dintre locuitorii Budapestei, împotriva „maxi-Dubai”

Un studiu de opinie realizat în decembrie 2023, pe un eșantion de o mie de rezidenți, arată că 61% din populația Budapestei se opune proiectului propus.

Inițial dezvăluit în noiembrie 2023 de către site-ul de investigații Vsquare, planul implică colaborarea cu grupul imobiliar Emaar Properties. Acesta implică construcția unui zgârie-nori de 220 de metri. Iar acesta ar depăși limita maximă autorizată de 90 de metri.

În luna decembrie 2023, ministrul Construcțiilor din Ungaria, Janos Lazar, a susținut proiectul. El l-a descris ca fiind un „maxi-Dubai”. A respins denumirea de „mini-Dubai”. Totodată, a asigurat că rezultatul final va fi de „nivel internațional”. Mai multe puteți citi aici.