Ungaria a dat o lovitură de proporții. Locuitorii primesc cea mai ieftină energie din Europa. Mai exact, consumatorii casnici maghiari primesc cea mai ieftină energie din Europa.

Informația a fost dezvăluită chiar de presa maghiară, respectiv de Magyar Nemzet.

Comisarul guvernamental însărcinat cu menținerea reducerilor cu utilităţile a publicat informația în acest sens. E vorba de seria de date încheiată de Oficiul de Reglementare a Energiei și Utilităților din Ungaria (MEKH) pe 30 septembrie. Documentul indică prețurile în euro ale energiei electrice și gazelor naturale pentru locuințe din capitalele europene.

Prețul la gaze naturale în Budapesta

„Până la consumul mediu, fiecare gospodărie a economisit 181.000 de forinți pe lună” – a scris politicianul ungar pe pagina sa oficială de socializare.

Potrivit datelor MEKH, prețul mediu rezidențial al gazelor naturale a fost cel mai mare la Stockholm. Aici s-a înregistrat suma de 28,31 de eurocenți pe kilowatt/oră. Comparativ, la Budapesta, prețul a fost de 2,69 de eurocenți pe kilowatt/oră.

Ungaria, cea mai ieftină energie din Europa

Energia electrică pentru consumatorii casnici este cea mai scumpă la Dublin. Aici costă 47,12 eurocenți pe kilowatt/oră. Comparativ, la Budapesta costă 9,77 eurocenți. În Belgrad, prețul este de 9,76 eurocenți pe kilowatt/oră.

În septembrie, ministrul de externe din Ungaria a lansat o serie de acuzații în privința Uniunii Europene. Péter Szijjártó a susținut atunci că Uniunea Europeană nu face nimic privind aprovizionarea cu energie.

Energie in UE/SURSA FOTO: Dreamstime

Ministrul de externe din Ungaria aduce acuzații dure UE

El a arătat că este nedrept că Ungaria e acuzată că este prietenă cu Rusia. În plus, oficialul ungar a menționat că UE că nu a făcut nimic pentru a dezvolta rute alternative de transport a energiei. Acest lucru ar reduce dependenţa de Rusia. Potrivit unui comunicat al MAE de la Budapesta, şeful diplomaţiei ungare a vorbit despre viitorul cooperării Grupului de la Visegrád.

Ministrul a explicat că guvernul Ungariei lucrează la identificarea unor noi surse de gaze naturale. Capacitatea infrastructurii energetice din Europa de Sud-Est nu este însă suficientă, a mai spus el. În plus, UE nu doreşte să finanţeze dezvoltarea.