Președintele chinez va fi în vizită în Ungaria
Președintele Chinei, Xi Jinping, va efectua o vizită în Ungaria în perioada 8-10 mai, a anunțat joi, într-o conferință de presă, șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban.
Gergely Gulyas a declarat că este în interesul Ungariei să aibă o relație economică bună cu cât mai multe țări și că China este una dintre puterile de vârf ale lumii, „mai puternică decât Uniunea Europeană”.
„Ungaria consideră că nu merită să se stabilească granițe ideologice atunci când vine vorba de relații economice și suntem bucuroși de vizita de două zile a președintelui chinez”, a declarat Gulyas, potrivit Reuters.
În februarie, China s-a oferit să sprijine Ungaria în probleme de securitate publică, dincolo de relațiile comerciale și de investiții. Atunci, un înalt oficial de la Beijing a vizitat Budapesta și s-a întâlnit cu Orban și cu ministrul de interne Sandor Pinter.
Cooperarea consolidată dintre cele două țări vine în contextul în care Ungaria a încercat să își afirme independența față de țările occidentale în ultimul deceniu, sub conducerea lui Orban.
De menționat că, președintele chinez Xi Jinping se va întâlni, de asemenea, cu omologul său francez Emmanuel Macron la Paris în luna mai.
Xi Jinping se va întâlni la Paris cu Emmanuel Macron
Comerțul va fi un subiect prioritar pe ordinea de zi atunci când președintele chinez se va întâlni cu omologul său francez la Paris, afirmă surse diplomatic. Aceasta este prima călătorie a lui Xi Jinping în Europa în ultimii cinci ani, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre UE și China.
Emmanuel Macron a avut parte de o primire neobișnuit de fastuoasă în timpul vizitei sale la Beijing de anul trecut, considerată de analiști drept un semn al ofensivei de șarm a Chinei față de națiuni-cheie din blocul european pentru a contracara Statele Unite.
Dar, de atunci, legăturile au fost umbrite de problemele comerciale. Parisul a sprijinit o anchetă antisubvenție a Comisiei Europene privind importurile de vehicule electrice chinezești, a căror dominație pe piața UE amenință firmele europene. De asemenea, Franța a introdus subvenții pentru consumatori pentru vehiculele electrice de producție europeană în decembrie anul trecut.
Ca răspuns, China a lansat în ianuarie o investigație antidumping privind coniacul, o acțiune considerată a viza Franța, care reprezintă 99,8% din toate exporturile de coniac din Uniunea Europeană, conform datelor vamale chineze.
„Va exista un mesaj ferm cu privire la comerț”, a declarat o sursă diplomatică franceză pentru Reuters, sub rezerva anonimatului. „Nu vom ști cu adevărat cum va arăta viitorul după alegerile americane din noiembrie, așa că trebuie să avansăm pe subiecte prioritare”, a adăugat acesta.